Najnovije vesti

SUTRA POČINJE VELIKA NEDELJA: Evo kako se pravilno posti poslednja sedmica pred Uskrs
Foto: Shutterstock

STRASNA SEDMICA

SUTRA POČINJE VELIKA NEDELJA: Evo kako se pravilno posti poslednja sedmica pred Uskrs

Zanimljivosti

Veliki vaskršnji post završava se Strasnom sedmicom, piše Lepa & Srećna

 

Od Čistog ponedeljka do Lazareve subote posti se Sveta četrdesetnica, baš kao što je i Isus Hrist postio 40 dana posle svog krštenja.

 

Na nju se nastavlja Velika nedelja posvećena stradanju i smrti Hristovoj, pa se zove i Stradalna, Strašna ali i Strasna sedmica.

 

Počinje Velikim ponedeljkom, posvećenim stradalnom Josifu, koga su braća prodala u ropstvo ali se on spasao i kasnije vladao svetom.

 

Tokom Strasne nedelje važi pravilo strogog posta - u staro vreme i manastirima samo suhojedenje - što znači, jede se hleb i pije voda. Tako strog post uključivao je samo jedan obrok dnevno i to 15h, a za Veliki petak običaj je da se ne jede ništa. Suhojedenje može da uključi i sirovu hranu, a opšte pravilo posta za sve vernike glasi da se se ove sedmice jede "na vodi", osim na Veliki četvrtak kada je razrešenje na ulje i vino.

 

Za Veliki petak pravilo je da se ne jede ništa do iznošenja plaštanice, do 15h, a posle toga se jede lak obrok spremljen "na vodi".

 

Veliki petak je jedini dan u godini kad nema liturgije i ne zvone zvona, a sledi Velika subota - jedina posna subota u godini.

 

Srpska pravoslavna crkva podseća da svaki vernik može razgovarati sa svojim duhovnikom o eventualnim zdravstvenim smetnjama da se pristupi postu.

 

PROČITAJTE JOŠ:

 

NAJLEPŠE ČESTITKE ZA SREĆAN USKRS

 

3 ZDRAVA DORUČKA ZA POST NA VODI

 

NAJBOLJI RECEPTI ZA POSNA JELA NA VODI

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...