KAKO DA BUDETE SIGURNI DA IMATE PROBLEM SA PACOVIMA U VAŠEM DOMU: Ovo su TRAGOVI koji ukazuju na njihovo prisustvo
Foto: PrintScreen

KAKO DA BUDETE SIGURNI DA IMATE PROBLEM SA PACOVIMA U VAŠEM DOMU: Ovo su TRAGOVI koji ukazuju na njihovo prisustvo

Zabava -

Pojava pacova u urbanim sredinama je postala normalna u današnje vreme kada se velika količina hrane baca u đubre kao i na mesta koja za to nisu predviđena.

Dokazano je, da je gomilanje otpada od hrane u direktnoj vezi sa povećanim prisustvom pacova, kako u velikim milionskim gradovima tako i u manjim sredinama. Čovek može da utiče na higijenu svoje životne okoline, i tako smanji mogućnost za pojavu glodara u svom okruženju.

Pacove privlači smeće i organski otpad. Oni se gnezde blizu ovih mesta koja koriste kao mesta za hranjenje. Kontejneri sa otpadom koji se nalaze u blizini vaše kuće ili zgrade, povećavaju mogućnost pojave pacova, ne samo oko Vašeg doma već i u Vašem životnom prostoru, podrumu ili ostavi. Vrlo je važno da pri svakoj indikaciji prisustva pacova, naročito ako ste već utvrdili postojanje više znakova prisustva glodara, obavezno potražite pomoć profesionalaca.

Koji su to sigurni znaci da su pacovi (glodari) u Vašem okruženju i kako deratizacija uklanja problem, pročitajte u nastavku teksta.

Tragovi koji ukazuju na prisustvo pacova

Sumnjate da imate pacove koji ulaze u prostorije u kojima boravite? Probali ste da pronađete informacije o tome na internetu ali i dalje niste sigurni šta treba da uradite? Ovaj tekst će Vam sigurno pomoći da donesete ispravnu odluku.

Postoje znaci na osnovu kojih sa sigurnošću možete znati da imate problem sa pacovima u Vašoj kući. Ovi glodari se obično kreću noću tako da ih je teško primetiti, ali njihovi tragovi na koje možete naići tokom dana vas mogu uveriti da je reč o pacovima. Ukoliko ste pronašli izmet koji je veličine zrna pirinča ili nešto veći, to je jasan znak da ćete verovatno morati da potražite pomoć stručne službe za deratizaciju.

Izmet ovih glodara je taman i vlažan ako je svež, može biti veličine 7-14mm ako se radi o manjim jedinkama ili 14-19mm kada su u pitanju veći pacovi. Nekada čak mogu biti u pitanju različite vrste pacova, ali to ne menja situaciju - u oba slučaja morate reagovati u najkraćem roku kako bi ste se rešili ovih napasti. Kutije, vlažna mesta ili mesta na kojima se mogu naći ostaci hrane su najčešće lokacije na kojima ćete pronaći izmet pacova. Ukoliko primetite da ga ima dosta na jednom mestu verovatno ste u blizini mesta na kojima se pacovi gnezde. Naravno ovo su samo naznake, ali vam mogu pomoći da shvatite ozbiljnost ovog problema i reagujete na vreme.

Osim izmeta pacova, sasvim sigurno ćete pronaći izgrižene kablove, cevi ili kutije. Verovatno ćete osetiti neobičan miris koji je sličan mirisu kanalizacije, što je još jedan pokazatelj da se pacovi kreću u tom prostoru. Psi i mačke su posebno osetljivi na taj miris, tako da će Vaši kućni ljubimci vrlo verovatno osetiti uznemirenost ako namirišu prisustvo pacova u prostoru u kojem borave.

Jedan od trikova koje možete koristiti kako biste otkrili stazu prolaska pacova je posipanje tankog sloja brašna po mestu na kojem bi pacov mogao da prođe. Nakon prolaska pacova ostaće njegovi tragovi u brašnu i nepogrešivo ćete znati da Vam je pomoć stručnog lica neophodna kako se ovaj problem ne bi proširio i na druge prostorije. Brzina reagovanja je ključna kako problem ne bi eskalirao. Pacovi se vrlo brzo razmnožavaju!

Ukoliko budete uporni i imali malo sreće možda ćete pronaći mesto na kojem se pacovi gnezde. Iako je ovo malo verovatno, iz razloga što su gnezda pacova uglavnom na čoveku teško dostupnim mestima, važno je napomenuti da pacovi koriste papir, tkaninu, delove kutija ili suve grane za izradu svog skrovišta. Vlažne podrumske prostorije, blizina hrane kao i kanalizacionih cevi će ih sasvim sigurno privuci da se nastane baš na tim mestima.

Oštećenje imovine od strane pacova

Ono što se vrlo često dešava jeste da pacovi unište vaša sredstava za rad, kablove, izolaciju, cevi, stolariju... a svu ovu štetu mogu naneti u vrlo kratkom vremenskom intervalu. Troškovi štete mogu višestruko preći troškove deratizacije.

U skadištima građevinskog materijala, ili nameštaja se prijavljuju milionske štete na godišnjem nivou od glodara, stoga je posebno važno da Vašu imovinu zaštitite periodično, čak i preventivno sredstvima koja mi koristimo i koja su potpuno bezopasna za čovekovu okolinu.

Osim imovine, pacovi uvek kontaminiraju hranu sa kojom dođu u kontakt. Ukoliko u vašem podrumu čuvate hranu sigurno će nakon kontakta sa pacovima ta hrana biti neupotrebljiva za ljudsku ishranu. Kontaminiranje hrane direktno dovodi do širenja zaraze koju prenose pacovi. Kako ne bi došlo do ozbiljnih zdravstvenih problema nemojte dopusti da se ovaj problem pretvori u Vašu noćnu moru.

Pacovi konstantno traže mesta sa dovoljno hrane i vode, prolaze kroz deponije raznog otpada, kako infektivnog tako i organskog, prolaze kroz kanalizaciju, tako da na sebi nose veliki broj bakterija koje lako mogu preneti na ljude ukoliko dođu u kontakt sa hranom i kontaminiraju je. Ako se vratimo malo kroz istoriju, upravo su pacovi ti koji su prenosili bolesti poput kuge i kolere, uzrokujući smrt velikog broja ljudi usled nehigijenskih uslova života.

Danas kada nam je kvalitet života na veoma visokom nivou ne smemo dozvoliti da nam ovi glodari prenesu neku od bolesti i zagade naše okruženje.

Koje bolesti prenose pacovi?

Bolesti koje prenose pacovi možemo podeliti po uzročniku infekcije i to: - Bakterijske bolesti – tuberkuloza, leptospiroza, salmoneloza... - Virusne bolesti – hemoragična groznica, besnilo, slinavka... - Gljivična oboljenja – razne vrste dermatomikoza, trihofitija... - Parazitske bolesti – trihineloza, lajsmanioza, kokcidioza... - Protozoe – toksoplazmoza, amebijaza, sarkocistoza...

Pacovi za sobom ostavljaju specifičan trag svoje pljuvačke, urina i izmeta, tako da kontaminiraju bukvalno sve što dotaknu, površine po kojima hodaju kao i hranu sa kojom dolaze u kontakt. Možete se zaraziti putem dodira sa kontaminiranim površinama, na kojima su pacovi boravili. Stoga je deratizacija mera koja se ne sme odlagati. Kada uzmemo u obzir brzinu njihovog razmnožavaju i to koliko im je brojna populacija, možete biti sigurni, kada opazite par pacova u svom okruženju, da se blizini nalazi bar još stotinu.

Naša stručna služba za deratizaciju koristi isključivo sertifikovane klopke i mamce kao i hemijska sredstva kojima delujemo brzo i efikasno. Dezinsekcija i deratizacija zahteva profesionalne službe koje se bave istrebljenjem svih vrsta štetočina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track