REDITELJKA OTKRIVA KAKO DA ODGOVORITE NA SVA NEZGODNA PITANJA: Evo šta treba, a šta ne, da govorite na intervjuu za POSAO! (VIDEO)
Foto: Printscreen/TikTok

REŠILA MISTERIJU

REDITELJKA OTKRIVA KAKO DA ODGOVORITE NA SVA NEZGODNA PITANJA: Evo šta treba, a šta ne, da govorite na intervjuu za POSAO! (VIDEO)

Zanimljivosti -

Nagrađivana dokumentarna rediteljka i montažerka Erin Mekgof vrlo često snima videozapise na temu priprema za intervju za posao i objavljuje ih na Tiktoku.

Evo što ona savetuje, šta treba da radite, a šta nikada ne:

Zašto bismo vas zaposlili?

Nemojte: 'Ne znam, objavili ste oglas za posao u kojem ste naveli da tražite nekoga pa sam se prijavila', 'Treba me zaposliti zbog mojih veština, iskustva i ličnosti', 'Ja ću zasigurno raditi više od bilo koga'.

Umesto toga recite: 'To je sjajno pitanje. Kao što vidite, imam sve veštine koje tražite od kandidata. Imam 10 godina iskustva u montaži, diplomirala sam marketing. Ali imam i druge veštine koje su vam potrebne za ovaj posao. Ja sam timski igrač, saradnik, dobar sam komunikator i imam smisla za humor. Već neko vreme pratim ovu kompaniju i znam da ste tražili nekoga ko može da preduzme ovu ulogu.

Koja je vaša najveća snaga?

Nemojte: 'Hmmm ... ne znam. Ništa mi ne pada na pamet', 'Pa ja sam stvarno dobar u zarađivanju novca', 'Stvarno sam dobar u onome što radim. Ako me zaposlite, nećete požaliti'.

Umesto toga: 'Mislim da mi je jedna od najvećih snaga sposobnost koncentracije. Zaista sam zahvalna što sam u većini slučajeva fokusirana. I to doprinosi mojoj sposobnosti da dosledno poštujem rokove. Nešto što su mi govorili u prošlosti je da imam jako dobar stav i nadahnjujem one oko sebe da budu kreativniji.'

Koja je vaša najveća slabost?

Nemojte: 'Previše radim i previše mi je stalo'.

Recite: 'Nešto na čemu trenutno radim za svoje samopouzdanje. Iskreno, čak i u ovom intervjuu osećam pomalo teskobu. Proteklih godinu dana idem u grupu za javne nastupe gde vežbamo govor ispred drugih i to mi stvarno pomaže s mojim samopouzdanjem i mojim prezentacijskim veštinama'.

Ako kasnite: 'Tako mi je žao što kasnim, metro je kasnio i nisam mogla da nađem taksi'.

Umesto toga: 'Žao mi je što kasnim. Znam da je važno stići na vreme i ovaj mi je razgovor prioritet. Stvarno mi je jako žao i zahvaljujem vam što ste čekali'.

Ako vam postave pitanje na koje niste spremni:

Nemojte: 'Umm, dajte mi malo vremena da razmislim. Nisam mislio da ćete me ovo pitati'.

Umesto toga: 'Hmm, to je sjajno pitanje! Da li bi vam smetalo da odvojim trenutak da razmislim o svom odgovoru pa mu se možemo vratiti?'

Recite mi nešto o sebi

Nemojte: 'Umm, ok pa ja, ja sam iz 'tog mesta' i moj je otac uvek želeo da idem u poslovnu školu, iako sam stvarno želela u filmsku školu. Pa na kraju sam otišla na X univerzitet jer je moj otac rekao da će to platiti, pa sam otišla. Bila sam u studentskom domu i bilo mi je stvarno zabavno i sada sam završila tu gde jesam.'

posao, bizarno
foto: Profimedia

Umesto toga recite nešto slično ovome: 'Pa, ja sam iz X mesta, išao sam na X fakultet i diplomirao sam 2017. godine smer poslovnog marketinga. A onda sam se nakon fakulteta preselila u Njujork, gde sada radim kao menadžer te svoj posao jako volim. Ali želim da se okrenem drugačijem poslu u kojem mogu imati više kreativne slobode.'

Stvari koje nikako ne treba raditi kad se prijavljujete za posao:

- Nikada nemojte slati CV osim u obliku PDF, osim ako nije drugačije navedeno. Nemojte slati word dokumente, snimke ekrana, ilustratorskih datoteka i slično.

posao, karijera
foto: Shutterstock

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track