Najnovije vesti

POLNI ORGAN MOŽE DA URADI I OVO: Pokazuje koliko će muškarac živeti, naučnici su sproveli studiju i otkrili nešto neverovatno!
Foto: Shutterstock

studija

POLNI ORGAN MOŽE DA URADI I OVO: Pokazuje koliko će muškarac živeti, naučnici su sproveli studiju i otkrili nešto neverovatno!

Zanimljivosti
00:11h

Naučnici su proučili podatke od 1790 muškaraca starih između 20 i 85 godina pa su zaključili da je erektilna disfunkcija snažna naznaka prerane smrti, odnosno kraćeg životnog veka.

erektilna disfunkcija, Sveća
foto: Shutterstock

Poznato je koliko je erektilna disfunkcija vrlo neugodna za svakog muškarca, ali manje je poznato da to stanje može uticati na životni vek. Američki naučnici upozoravaju kako muškarci s ovim problemom imaju 70 posto veću šansu da će kraće živeti od ostalih. Iako je uvreženo mišljenje da od erektilne disfunkcije pate uglavnom stariji muškarci, vrlo je raširena i među mlađom populacijom. Skoro 20 posto muškaraca mlađih od 40 godina ima ovaj problem piše Daily Mail.

- Ovo stanje može voditi kardiovaskularnim bolestima koje povećavaju rizik od prerane smrti. Već je poznato kako je erektilna disfunkcija povezana s kardiovaskularnim činiocima rizika, uključujući hiperlipidemiju (nenormalno visok novo masnoća u krvi, holesterola i triglicerida), hipertenziju (visoki krvni pritisak), dijabetes i pušenje - objašnjavaju naučnici Univerziteta Misissipi.

Do tog zaključka su došli nakon što su proučili podatke od 1790 muškaraca starih između 20 i 85 godina koji su učestvovalii u anketi Ispitivanje nacionalnog zdravlja i prehrane 2003. i 2004. godine. Između ostalog, pitanja su pokrivala i detalje o erekciji. Te podatke povezali su krajem 2011. sa podacima onih koji su u međuvremenu umrli i zaključili kako je erektilna disfunkcija snažna naznaka prerane smrti.

Naučnici su otkrili da je 557 učesnika ovog istraživanja imalo problema s erekcijom, a nakon gotovo osam godina njih 244 je umrlo. Kod njih 61 uzrok smrti bile su kardiovaskularne bolesti, 64 je preminulo od malignih neoplazmi, 12 od hroničnih respiratornih bolesti, a ostali zbog drugih uzroka. U obzir su uzeli starost, telesnu aktivnost, nacionalnost, opseg struka, dohodak... Na kraju su zaključili kako su ispitanici koji su patili od erektilne disfunkcije imali 70 posto veću šansu od prerane smrti.

Međutim, naučnici napominju kako ovakav rezultat njihovog istraživanja ipak treba uzeti u obzir sa određenim oprezom jer su potrebna još mnoga istraživanja da bi više znali o tom problemu. Naime, pitanje je koliko su pojedini ispitanici realno ocenili svoju erekciju, odnosno probleme s njom. Studiju su objavili u časopisu Journal of Sexual Medicine.

erektilna disfunkcija
foto: Shutterstock

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

AUUU KAKAV FRAJER! On je san svake žene, izgleda kao APOLON a u kuhinji je PRAVI MAJSTOR! Pogledajte i sami (VIDEO)
00:53

AUUU KAKAV FRAJER! On je san svake žene, izgleda kao APOLON a u kuhinji je PRAVI MAJSTOR! Pogledajte i sami (VIDEO)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track