POSLE VIŠE OD 50 GODINA, OVA FOTOGRAFIJA I DALJE OSTAVLJA LJUDE BEZ TEKSTA: Na slici su 2 muškarca, ali ne rade ono što mislite!
Foto: ROCCO MORABITO / WIKIPEDIA

kakva priča

POSLE VIŠE OD 50 GODINA, OVA FOTOGRAFIJA I DALJE OSTAVLJA LJUDE BEZ TEKSTA: Na slici su 2 muškarca, ali ne rade ono što mislite!

Zanimljivosti -

Fotograf Roko Morabito je jula 1967. godine vozio 26 Zapadnom ulicom u gradu Džeksonvilu na Floridi žureći da uradi zadatak za svoje novine.

Ono što se zatim desilo je promenilo život svim akterima ove priče.

Dva radnika, Džej Di Tomson i Rendal Dži Čempion su radilirutinsko održavanje bandera kada se desilo nešto jezivo - Rendal je izgubio svest jer je dotakao niskonaponsku žicu na elektrovodu, a Džej Di, videvši svog kolegu onesvešćenog, brzo mu je pritekao u pomoć i dao veštačko disanje, odnosno "usta na usta". sreća u nesreći je što je čovek bio vezan sigurnosnim pojasom, pa nije pao sa velike visine. Tomson je bio ispod njega, brzo je reagovao i spasio mu život.

Poljubac života
foto: ROCCO MORABITO / WIKIPEDIA

Nije mogao da izvede ranimaciju, odnosno CPR zbog položaja tela kolege i uradilo je sledeću najbolju stvar i nije stao dok nije osetio Rendalov puls i tek tada ga spustio sa bandere. Nosio ga je na svojim leđima, a pomogao mu je još jedan radnik i oni su uspeli da Rendala održe u životu dok nije stigla hitna pomoć i odvezla ga u bolnicu. Bilo je izvesno vreme, dok se nije oporavio.

Rendal je živeo još 35 godina, a preminuo je 2002. u 64. godini. Njegov spasilac je još uvek među živima.

Što se fotografa tiče, on je pozvao hitnu pomoć i zgrabio fotoaparat.

- Prošao sam te radnike i išao da obavim svoj zadatak. Opalio sam 8 fotografija u nizu i pomislio sam da bih mogao da se vratim i napravim još koju -

Međutim, kada se Morabito vratio kod radnika, začuo je vrisak i video čoveka kako visi sa stuba.

- Gospode Bože! nisam znao šta da radim. Fotografisao sam brzo. Tompson je trčao ka stubu. Otišao sam do kola i pozvao pomoć. Vratio sam se do bandere i Džej Di je davao "usta na usta" Rendalu. Pomerio sam se, sve dok nisam udario u zid kuće, dalje nisam mogao i tada sam usnimio još jednu fotografiju. Čuo sam Tomsona kako viče - Diše! -

Roko Morabito je osvojio Pulicerovu nagradu za ovu fotografiju 1968. godine koju svi nazvali "Poljubac života" odnosno The Kiss of Life. Tokom godina objavljivana je širom sveta.

Inače, Morabito je rođen u Port Česteteru, u njujorku, a preselio se na Floridu kada je imao 5 godina. Sa 10 godina je prodavao novine Jacksonville Journal. Učetvovao je u II svetskom ratu kao strelac na avionu B-17. Posle rata se vratio u Žurnal i krenuo sa karijerom sportskog fotografa. Radio je za Jacksonville Journal 42 godine, 33 godine kao fotograf, da bi se penzionisao 1982. Preminuo je 5. aprila 2009.

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

01:42

POZNATA GLUMICA OTIŠLA U PEVAČICE! Milena Vasić uveliko nastupa u Beogradu, a pogledajte kakvu atmosferu pravi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track