ZNATE LI ŠTA ZNAČE BROJEVI NA VENTILU RADIJATORA? Majstor objasnio o čemu se radi i otkrio kako DODATNO UŠTEDETI na grejanju
Foto: Shutterstock

odličan savet

ZNATE LI ŠTA ZNAČE BROJEVI NA VENTILU RADIJATORA? Majstor objasnio o čemu se radi i otkrio kako DODATNO UŠTEDETI na grejanju

Zanimljivosti -

Niske temperature, dolazak zime, poskupljenje struje i grejanja su muke koje muče mnoge građane, kako u Srbiji, tako i u okolnim zemljama.

Oni koji imaju etažno grejanje imaju tu mogućnost da sami kontrolišu kako temperature, tako i doba dana i godine kada će ga i koliko uključiti, za razliku od onih s centralnim grejanjem.

Radijator, Grejanje
foto: Profimedia

A u tome im pomaže ventil s brojkama, uglavnom od nula do pet. Međutim, znate li šta tačno svaki od tih brojeva na ventilu označava i kako uz njihovu pravilnu upotrebu možete dodatno da uštedite?

Svaki broj označava određenu temperaturu

Vodoinstalater i kućni majstor Martin Nikols otkrio je da zapravo ti brojevi označavaju kolika će biti temperatura u prostoriji, a ne koliko su "vrući" radijatori. Pa tako se svaki broj na ventilu podudara s temperaturom prostorije koju će postići:

0 = 0°C (isključen)

✱ = 7°C (poznatije kao pahuljica)

1 = 10°C

2 = 15°C

3 = 20°C

4 = 25°C

5 = 30°

grejanje, grejna tela, radijator
foto: Shutterstock

Ne podešavajte ventil na "peticu"

"Glavna prednost ovoga jeste da ćete dodatno uštedeti novac samo ako ih pravilno koristite", objasnio je majstor i ljudima savetovao da tokom zimskih meseci podese svoj etažni radijator na 2 ili 3 u manjim prostorijama, prenosi Net.hr.

"Ako uđete u prostoriju koja je hladna, a radijator radi, ostavite ga na miru i nemojte ga podešavati. Pustite ga da radi svoj posao i dopustite mu da greje prostoriju u skladu s tim", objasnio je on, a onima koji su van kuće ili odlaze na zimovanje, savetovao je da radijatore drže na najnižem broju, tačnije na "pahuljici" (*) kako bi se oni uključili nakratko, ako temperatura padne ispod sedam stepeni Celzijusa.

0639143192, grejanje, struja, gas, porast cena
foto: Marina Lohrbach / Panthermedia / Profimedia

Za kraj, njegov savet je da ne podešavate ventil na peticu, jer to znači da radijator neće prestajati da pušta toplu vodu sve dok prostorija ne dostigne 30 stepeni.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:28

ZAŠTO PLAĆAMO GREJANJE CELE GODINE? Gavrilović: Zakon kaže da treba da plaćamo samo ono što potrošimo, OVO JE DUŽNIČKO ROPSTVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja