Vegane najviše osuđuju što su prisvojili poslasticu koja je sada preplavila tržište - nalazi se na vrhu dezert karte skoro svakog restorana!
Nutricionisti upozoravaju da veganski kolači nisu automatski i zdravi.
Popularnost veganske ishrane, torti i kolača je sve veća, u poslednje vreme češće se nalazi na trpezama onih koji teže zdravijem načinu života. Sagovornici Kurir televizije govorili su o prednostima biljne ishrane, ali i upozorili da ni veganski kolači nisu automatski zdravi, sve zavisi od sastava.
Proces pripreme takvih kolača detaljno je objasnila Dejana Popović, vlasnica veganske poslastičarnice:
- Za mene su orašasti plodovi koji se potapaju u vodi minimum 6 do 12 sati, da bi se aktivirali enzimi. Oni se zatim blendiraju, u kombinaciji sa suvim i svežim voćem, organskim kokosom, kakaom... Proste šećere zamenjujemo urmama, javorovim ili kokosovim sirupom.
Na ulici su mišljenja podeljena.
- Nikada nisam probao vegansku tortu, a iskreno nemam ni želju - rekao je jedan prolaznik.
Drugi su, međutim, spremni da eksperimentišu:
- Samo da nije kristal-šećer, prešla bih na zdravije varijante.
Nutricionisti upozoravaju da veganski kolači nisu automatski zdravi, što je potvrdila i Milka Raičević, nutricionistkinja.
- Sve zavisi od toga koje se namirnice koriste. Važno je voditi računa da se ne koriste štetni sastojci poput palminog ulja - istakla je jedna od stručnjakinja.
- Na našem tržištu većina proizvoda se može naći, ali nije svejedno šta jedemo. Nije loše pojesti jedan kolač, ali ne sme to da postane navika. U poslastičarnici treba uvek pitati šta kolač sadrži, jer nije prijatno platiti mnogo a ne znati koliko ste zdravo pojeli.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Kurir.rs
UHAPŠENI BLOKADERI KOJI SU POVREDILI POLICAJCA U ČAČKU: Privedena 3 muškarca