(FOTO) NEUNIŠTIVI I NESALOMIVI: Ovih 5 životinja gotovo je nemoguće ubiti
Foto: Profimedia

Terminatori

(FOTO) NEUNIŠTIVI I NESALOMIVI: Ovih 5 životinja gotovo je nemoguće ubiti

Zanimljivosti -
Postoje životinjske vrste koje su se tako dobro adaptirale, da je skoro nemoguće otarasiti ih se.

Životinjski svet sastoji se mnoštva vrsta koje su evolucijom naučile da se prilagode svom okruženju, pa ipak čovek kao najinteligentnija od svih životinja pokazao se vrlo efikasnim u uništavanju ostalih vrsta, kao i sopstvene okoline. U inat tome naučnici su otkrili vrste koje je jako teško uništiti.

1. Istočnoafrički džinovski puž

Istočnoafrički džinovski puž (Foto: Profimedia)
Istočnoafrički džinovski puž (Foto: Profimedia)

Na prvi pogled isti je kao i običan pužić kojeg sklanjate sa puta posle kiše, s tim što je veći od 20cm. Postavlja se pitanje - koliko je teško ubiti puža? Pitajte stanovnike istočne Afrike. U oblastima koje su opustošili ovi puževi, probali su da ih zaustave karantinima, pesticidima, otrovima, prirodnim neprijateljima, pa čak i bacačima plamena. Možda vam se čini kao preterana mera opreza, ali ne ako uzmete u obzir da je populacija puževa preživela. Da, čak i bacače plamena.

2. Vodeni medved

Vodeni medved (Foto: Profimedia)
Vodeni medved (Foto: Profimedia)

Ne, ne mislimo na opasnog čupavca koji je pomogao Leonardu Dikapriju da dobije Oskara, nego na mikroskopskog neuništivog imenjaka. Ovo stvorenje može da preživi zamrzavanje (-273 Celzijusa), eksploziju atomske bombe i tečni nitrogen. Mogu da prežive čak 10 dana u vakumu vasione! Inače spadaju u najrasprostranjenija živa bića na planeti, verovatno su i u vašoj kući, u trenutku kad čitate ovaj tekst.

3. Zombi buba

Veta cvrčak (Foto: Profimedia)
Veta cvrčak (Foto: Profimedia)

Veta cvrčak izgleda kao mešavina bubašvabe, cvrčka i ose. Žive u rupama u zemlji ili na kori drveća, i srećom nema ih na području naše zemlje. Imaju poseban protein u krvi koji sprečava vodu u telu da se zamrzne, tako da mogu ne samo da prežive zamrzavanje, nego da žive dok su zamrznuti! Ono što je najstrašnije jeste to što im u takvim prilikama nervni sistem potpuno odumre, što znači da mogu da umru, pa ožive! Prirodi očigledno običniji zombiji nisu bili dovoljno strašni pa im je dala oblik zastrašujućeg insekta.

4. Riba salamander

Ove ribe (eng. lungfish) su jedna od najstarijih živih vrsta. Predpostavlja se da su starije od dinosaurusa, što znači da im je to dovoljan argument koji pokazuje da ih je nemoguće istrebiti. Specifične su zbog sposobnosti da se ukopaju u zemlju i naprave čauru od neke vrste gliba koje same izlučuju i tako prežive neodređen period vremena bez hrane. Jedna naučna laboratorija u istočnoj Africi imala je uvid u njenu izdržljivost, iz prve ruke. Ribu koju su smatrali fosilom, mesecima su selili po raznim laboratorijama. Kada su primerak jednom prilikom potopili u vodu, ona je oživela, bez ikakve posledice.

5. Besmrtna meduza

Meduza (Foto: Profimedia)
Meduza (Foto: Profimedia)

Ime koje nose ove meduze uopšte nije ukras, jer one jednostavno ne umiru. Razvijaju se iz polipa, rastu, dožive zrelost i onda se vraćaju u oblik polipa, i tako večno u krug.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track