(FOTO) RIBAR ULOVIO U MREŽU NEŠTO SMRDLJIVO I LJIGAVO: Odmah potom je postao MILIONER
Foto: Printscreen

Bolje od zlatne ribice

(FOTO) RIBAR ULOVIO U MREŽU NEŠTO SMRDLJIVO I LJIGAVO: Odmah potom je postao MILIONER

Zanimljivosti -

Halid al Sinani, ribar iz Omana, postao je milioner nakon što je u mreži pronašao nešto ljigavo, ali jako vredno.

Za ulov je dobio dva miliona dolara. Ribar je u mreži našao takozvanu ambru, redak proizvod kitovog probavnog sistema koji se naziva i "plutajuće zlato".

Tu kitovu bljuvotinu vrlo cene proizvođači parfema. Ambra se koristi u proizvodnji parfema jer omogućava da miris duže traje.

Al Sinani je medijima ispričao kako je nakon ribolova krenuo kući i tada je osetio strašan smrad. Otkrio je da dolazi iz njegove mreže. Srećni ribar rekao je kako će se prestati da se bavi ribolovom i milione potrošiti na luksuzniji život.

Ambra je izlučevina kitova ulješura. Potrebne su godine kako bi narasla i smatra se da kitove štiti od oštrih i teških stvari koje mogu da progutaju. U okeanima pluta godinama pre nego što dođe do obale. Uticaj sunca i slane morske vode ambru pretvaraju u mekanu, sivu masu.

Najveća ambra pronađena je 1913. godine u Australiji i bila je teška 455 kilograma. U prošlosti su je smatrali afrodizijakom. Ambra koju je našao Al Sinani teži oko 60 kilograma.

Iako na prvi pogled odbojna, pod uticajem sunca, morske vode i atmosfere, ambra poprima svetliju boju, od srebrno-sive do zlatno-žute nijanse, sve dok na kraju ne postane potpuno bela. Tada i njen miris dobija prefinjenu i blagu, slatkastu zemljanu notu.

Daily Mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track