(FOTO) SIMBOL SRPSKOG JUNAŠTVA: Ko je bio vojnik sa najčuvenije slike Prvog svetskog rata
Foto: Wikipedia

Svako zna fotografiju, ali malo ko njegovo ime

(FOTO) SIMBOL SRPSKOG JUNAŠTVA: Ko je bio vojnik sa najčuvenije slike Prvog svetskog rata

Zanimljivosti -

Fotografija srpskog vojnika u povlačenju iz Albanije je jedna od najpoznatijih ratnih fotografija sa ovih prostora, ali se dugo nije znalo ko je junak na njoj!

Naoružan puškom s bajonetom, sa šajkačom, u vojnom šinjelu. Ovo je slika koja je obišla čitav svet i koja je dosad neznanom junaku donela besmrtnu slavu. Za fotografiju po kojoj je poznat u svetu saznao je 1965. godine kada je ona postala omot za ploču “Marš na Drinu” koju je napravio jedan ruski dopisnik. Njegova fotografija je postala simbol pravog srpskog vojnika i ideal čojstva, junaštva, ali i žrtve.

Dragutin Matić (Foto: Wikipedia)
Dragutin Matić (Foto: Wikipedia)

Ime ovoga veterana je Dragutin Matić, što je otkrio njegov sin. Rođen je 1888. godine na obroncima Suve planine, a u vatrene borbe ušao je 1910. godine, dakle sa svega 22 godine u Balkanskim ratovima.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Uspeo je da doživi starost. Preminuo je 1970. godine u rodnom selu Kaletincu, a iza sebe je ostavio četvoro dece. U Beograd je došao 1910. godine, na odsluženje vojnog roka „tamo negde ka Senjaku“. Kada su počeli Balkanski, a potom i Veliki rat (Prvi svetski rat), odmah se prijavio za borbu.

Dragutin je bio u svim važnijim srpskim bitkama: na Ceru, Kolubari, povlačenju preko Albanije, na Solunskom frontu, a učestvovao je i u oslobođenju naše zemlje.

Mladi regruti (Foto: Profimedia)
Mladi regruti (Foto: Profimedia)

Uglavnom je radio na izviđačkim zadacima, a jednom prilikom je ranjen. No, mnogo zanimljivije je da je jednom, po rečima vojnog druga, svog ranjenog saborca sa Cera nosio čak nekoliko kilometara, jer nije hteo da ga ostavi da umre. Njegov saborac je preživeo, a postali su dobri prijatelji.

U selo se vratio 1919. godine, gde je uživao poštovanje i divljenje do kraja života.

(Opanak/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track