LINIJA DUGA 14.200 KILOMETARA: Ostvaren najduži direktan let na svetu Dubai-Oklend
Foto: Profimedia

Putnici u vazduhu proveli 17 sati

LINIJA DUGA 14.200 KILOMETARA: Ostvaren najduži direktan let na svetu Dubai-Oklend

Zanimljivosti -
Avion Erbas A380, koji je danas sleteo na Novi Zeland, ostvario je, kako se veruje, najduži direktan let na svetu koji postoji u putničkom redu letenja.

World's Longest Flight. Emirates began service between Dubai and Auckland on Tuesday. The 8,819-mile flight from...

Posted by TripFactory on Wednesday, March 2, 2016

Prema podacima industrijskog vebsajta airwaysnews.com, avion vazduhoplovne kompanije Emirejt Erlajns bez usputnih sletanja preleteo je liniju Dubai-Oklend (Novi Zeland) dugu 14.200 kilometara, nadmašivši raniji rekord australijskog Kvantasa od 13.800 kilometara na ruti Sidnej-Dalas iz 2014. godine, prenosi agencija Frans pres.

Kako navodi portal, ovo je istovremeno bio i let s najdužim trajanjem, budući da su putnici u vazduhu proveli 17 sati 15 minuta u povratku iz Oklenda u Dubai.

Međutim, očekuje se da će ovaj rekord biti kratkog veka, pošto će predstojeći Emirejtsov let od Dubaija do Panama Sitija, planiran za kraj ovog meseca, trajati 17 sati i 35 minuta, dodaje se u informaciji.

Iz Emirejtsa kažu da će to biti "jedna od najdužih avio-linija u svetu po udaljenosti".

"Ali, uz pomoć pametne tehnologije i dobrog planiranja, putnici će stići do svog odredišta u najkraćem mogućem vremenu", navodi se u saopštenju kompanije.

Inauguralni let Dubai-Oklend je realizovan s avionom A380, a redovni letovi će se obavljati letilicom Boing 777.

Novozelandski ministar saobraćaja, Simon Bridžis, izjavio je da direktan let, koji je za tri sata smanjio sadašnje vreme putovanja na liniji Dubai-Oklend, poboljšava povezanost Novog Zelanda sa ostatkom sveta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track