OBIČAJ DALEKE PROŠLOSTI: Da li znate zašto se duvaju SVEĆICE na rođendanskoj torti?
Foto: Profimedia

Paganska tradicija

OBIČAJ DALEKE PROŠLOSTI: Da li znate zašto se duvaju SVEĆICE na rođendanskoj torti?

Zanimljivosti -

Postoje mnogobrojne teorije o simbolici svećica na rođendanskoj torti. Istina, ni jedna teorija nije dokazana, ali ono što je sigurno jeste poreklo ovog običaja.

U drevnoj Grčkoj postojao je "Festival proleća" koji se održavao u čast boginje Artemide - boginje lova, zveri, Meseca, porođaja, dece, devojaka i devičanstva, smrti na porođaju, iznenadne smrti i kuge. Žene bi prinosile darove boginji Artemidi u obliku torti od meda unutar kojih se nalazila sveća čiji je plamen simbolizovao sjaj Meseca.

Partenon (Foto: Profimedia)
Partenon (Foto: Profimedia)

Torte u to doba bile su dosta slične današnjim tortama. Ipak, pored njih, kao žrtve u ova drevna vremena prinošene su i zaklane koze. Običaj se od Grka, Aleksandrovim osvajanjima proširio širom tada poznatog sveta, a u popularnu kulturu je ušao u relativno novijoj istoriji. Mnoge drevne kulture su verovale da plamen i dim svećica nosi molitve na nebo. Današnja tradicija zamišljanja želje pre nego što se oduvaju svećice sa torte takođe je nastala tako.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pravljenje rođendanskih torti je tradicija koja postoji još iz rimskih vremena. Proslavljati nečije rođenje i ima smisla, ali da li ste se ikada pitali odakle običaj paljenja svećica na ovim tortama i šta taj sjaj simbolizuje?

(Dnevno/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track