OVOGA NIJE BILO U UDŽBENICIMA: 10 neverovatnih istorijskih činjenica o Srbiji koje niste znali
Foto: Profimedia

Tajna istorija

OVOGA NIJE BILO U UDŽBENICIMA: 10 neverovatnih istorijskih činjenica o Srbiji koje niste znali

Zanimljivosti -

Postoje istorijske činjenice kojima nas sigurno nisu učili tokom školovanja. Mi vam prenosimo najveličanstvenijih 10!

Zapamtite ih dobro:

1. Karlo Veliki je u 9. veku izdao jasnu naredbu: Ako Česi napadnu njegovo Franačko carstvo da se digne trećina vojske. Ali ako napadnu Srbi, da se digne cela vojska.

2. Prvi satelitski prenos video signala između Evrope i Amerike realizovan je 1962. godine. Među prvim slikama koji su predstavljali pozdrav Evropljana Americi bio je naš Beli Anđeo iz Mileševe.

3. U Skadarliji je tridesetih godina prošlog veka profesor Velike škole Đorđe P. Jovanović pronašao lobanju “Beogradskog neandertalca”. Prvi “Beograđanin” je dakle živeo pre dalekih 40 – 70.000 godina.

4. Rimski bunar na Kalemegdanu zapravo nije rimski nego austrijski i zidan je od 1717. do 1731. godine, a dubok je 51 metar. Kao i cela tvrđava bio je pravo tehnološko čudo za to vreme.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

5. Mošti Svetog Save nisu spaljene na Vračaru nego na Tašmajdanu, otprilike tamo gde se danas nalazi restoran „Poslednja šansa“ a koji je u to doba nazivan Čupina umka.

6. Vuk Karadžić je 1861. godine imenovan počasnim građaninom Zagreba, a Povelja je iz poštovanja prema srpskom velikanu napisana na našoj ćirilici!

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

7. Beogradsku mumiju je 1888. godine Hadži Pavle Riđički poklonio Narodnom muzeju u Beogradu. Mumifikovane ostatke egipatskog sveštenika Nesmina, stare 2.300 godina je Riđički kupio na svom putovanju u Egiptu. Nije ukradena ili oteta!

8. U Prvom svetskom ratu, Srbija je bila okupirana, vlada izmeštena a kralj u izbeglištvu, ali vrednost srpskog dinara je sve vreme ostala stabilna a kurs nepromenjen – 88 franaka za 100 dinara.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

9. Srpski monah Lazar Svetogorac je napravio prvi javni sat čak 200 godina pre nego što su Švajcaraci osnovali prvi časovničarski esnaf.

10. Srbija je prva zemlja koja je u Evropi posle Francuske ukinula feudalizam. Sretenski ustav iz 1835. godine je bio toliko liberalan da je Austrija tražila njegovo hitno ukidanje a ruski ambasador ga je pogrdno nazvao “francuskim semenom na Balkanu”.

(opanak.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track