U INAT RATU: Makedonska pesma Zajdi, zajdi postaje jedna od naslovnih numera nove hit video igre
Foto: Youtube Printscreen

Simulacija rata uz poznatu melodiju

U INAT RATU: Makedonska pesma Zajdi, zajdi postaje jedna od naslovnih numera nove hit video igre

Zanimljivosti -

Dugo iščekivana video igra "Battlefield 1" nije još ni izašla a već je stekla ogromnu popularnost među gejmerima, a ono što će posebno iznenaditi ljude sa ovih prostora jeste jedna legendarna narodna pesma koja se u njoj može čuti.

Jedna od jedinstvenih pratećih numera popularne igrice jeste čuvena makedonska pesma "Zajdi, zajdi". Tematika "Battlefield-a" jeste Prvi svetski rat, a još nemamo informacije da li naša zemlja ima zapaženiju ulogu u samoj radnji video igre.

Legendarna pesma "Zajdi, zajdi, jasno sonce" se pogrešno smatra narodnom pesmom, a napisao ju je makedonski pevač i kompozitor Aleksandar Sarievski u duh makedonske narodne muzike, te otud i zabuna.

Pesma je u poslednjih 20 godina postala izuzetno popularna na celom Balkanu, koliko možemo primetiti i šire. Izvodili su je najpoznatiji vokali i muzički sastavi sa ovih prostora poput Tošeta Proeskog, Hanke Paldun, Harisa Džinovića i mnogi drugi.

Pesma je izazvala i kontroverzu 2007. godine kada su makedonski mediji optužili američkog kompozitora Tajlera Bejtsa za plagijat, odnosno da je udarna tema njegove numere "Message for the Queen" iz filma "300" zapravo nevešt prepev Zajdi, zajdi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja