(VIDEO) MOĆNO ORUŽJE U POGREŠNIM RUKAMA: Evo kako LSD utiče na mozak!
Foto: Youtube Printscreen

Velika moć, velika odgovornost

(VIDEO) MOĆNO ORUŽJE U POGREŠNIM RUKAMA: Evo kako LSD utiče na mozak!

Zanimljivosti -

LSD je verovatno najsnažnija droga koju je čovečanstvo iznedrilo. Decenijama su bez konkretnih zaključaka naučnici istraživali njene efekte, još od 1938. godine, kada ju je kreirao Albert Hofman. Danas se pak, tek naslućuje šta ona sve čini mozgu.

Sada već davnih 60-ih godina 20. veka, LSD je zabranjen tako da su i sva istraživanja stopirana. Danas, skoro pola veka kasnije, naučnici počinju da dolaze do zaključaka i njenih svakako negativnih, ali i pozitivnih dejstava. Naime, LSD se, kako kažu, može koristiti pri lečenju od depresije, ali precizno doziranje još nije određeno.

Efekti su različiti, ali gotovo svi korisnici se slažu da je osećaj jedinstva sa prirodom i sopstvom zajednički svima njima. Zašto? Da li je u pitanju "trip" ili ima malo istine u njihovim svedočenjima. Stigma koju "narkomana" nose svakako ne pomaže njihovim tvrdnjama, ali zato je tu nauka.

Pošto je danas moguće meriti preciznu moždanu aktivnost, naučnici su uspeli da izmere neuobičajeni krvni pritisak, aktiviranje nervnog sistema, moždanih talasa i premrežavanja subjekata pod dejstvom i došli su do neverovatnog otkrića.

Evo kako LSD utiče na mozak korisnika:

"Ovo otkriće je za neurologiju isto kao otkrivanje Higs bozonove čestice za fiziku", izjavio je profesor Dejvid Nat sa londonskog Imperial Koledža.

Ovo svakako ne znači da se zloupotreba pomenutog narkotika odobrava. Opasnosti su i dalje mnogo veće od potencijalnih koristi.

(ifl science)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track