(VIDEO) OD OVOGA ZASTAJE DAH: Ekstremni sport star 100 godina ponovo među nama
Foto: Youtube Printscreen

Superheroji prošlog doba

(VIDEO) OD OVOGA ZASTAJE DAH: Ekstremni sport star 100 godina ponovo među nama

Zanimljivosti -

Parkur je sve popularnija sportska aktivnost u današnje vreme, a postao je toliko masovno proširen da se gotovo u svakom komšiluku krije bar po jedan potencijalni "nindža ratnik".

Koje je objašnjenje ove masovne popularnosti parkura? On je postao način života jedne nove generacije, kao što su 90-ih bili skejteri, 80-ih pankeri, tako je i poslednja decenija era parkuraša.

Ali oduševljenje ovim ekstremnim sportom uopšte nije toliko mlado kao što biste mogli da pomislite. Nekada svet nije ni bio svestan za pojam "ekstremni sport". To je jednostavno kovanica 90-ih kad je reč "ekstremno" krasila sve, uključujući i odeću, prehrambene brendove i tako dalje.

Naime, parkur ili kako god da su ga onda zvali bio je inovacija jedne ere koju iz današnje perspektive posmatramo kao potpuno prevaziđenu, jer ne možemo da se identifikujemo sa njom. Nama je nepojmljivo vreme pre mobilnih telefona, interneta i uopšte kulture kojoj sami pripadamo, pa pogrešno smatramo, kao i svaka nova generacija, kako smo upravo mi shvatili šta je zabava.

Predstavljamo vam urbane ratnike iz 30-ih godina prošlog veka. Da, prvi zabeleženi parkur star je skoro 100 godina, a tada je bilo mnogo opasnije baviti se ovim sportom. Setite se toga kada se raspravljate sa svojim babama i dedama jer su i oni znali da budu "ekstremni".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track