(VIDEO) SVEMIRSKI ĐUBRETARI: Japan šalje prvi sakupljač smeća u orbitu
Foto: Youtube Printscreen

Hoću majko, hoću u...

(VIDEO) SVEMIRSKI ĐUBRETARI: Japan šalje prvi sakupljač smeća u orbitu

Zanimljivosti -

Japan je lansirao brod koji će pristati uz Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) i prevoziti prvog skupljača smeća u svemiru. Veliku ulogu u izgradnji kolektora je igrala i jedna kompanija koja se inače bavi izradom ribarskih mreža.

Vozilo, nazvano Roda ili Kounotori na japanskom, u svemir kreće pričvršćeno za Mitsubishijevu raketu H-IIB. Naučnici japanske svemirske organizacije (JAXA) eksperimentišu s konopcima koji bi trebalo da povlače svemirsko smeće iz Zemljine orbite. Roda bi trebalo da tako očisti tone smeća koje zakrčuju najpovoljnije putanje oko Zemlje.

A tamo ima stvarno svega i svačega. Od starih satelita do odbačenih komada raketa. Više od 50 godina je ljudsko istraživanje svemira proizvodilo smeće stotinama kilometara iznad naših glava. Od 1957. godine i sovjetskog lansiranja Sputnika sve više komada gvožđa zagađivalo je zemljino nebo, piše AFP. Pretpostavlja se da je više od 100 miliona komada smeća zauvek ostalo u orbiti, a sve više naučnika se brine da će to smeće predstavljati ozbiljnu opasnost za drugu opremu.

Japanci koriste elektrodinamičke kablove napravljene od tankih žica nerđajućeg čelika i aluminijuma. Ideja je da će Roda pričvrstiti jedan kraj kabla na svemirsko smeće i kretanje kroz zemljino magnetno polje će proizvoditi elektricitet. Taj elektricitet bi trebalo da usporava smeće koje bi trebalo da pada sve niže i niže sve dok ne bi izgorelo u atmosferi. JAXA i japanski proizvođač ribarskih mreža Nitto Seimo već deset godina rade na tom projektu.

"Kablovi koriste našu posebnu tehnologiju pletenja mreža, ali bilo je jako zahtevno plesti tako tanke žice. Zasad smo ograničili dužinu kablova na 700 metara, ali u budućnosti ćemo morati da lansiramo kablove duge i po 10 kilometara da usporimo veće komade smeća", rekao je inženjer Nito Seima Katsuja Suzuki.

Portparol japanske svemirske agencije kratko je rekao da se nadaju uspehu misije i da očekuju da će slične misije postati znatno redovnije u idućih desetak godina.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track