Namirnice za ravan stomak!

Rešite se neprijatnog osećaja nadutosti

Namirnice za ravan stomak!

Život -
Nadutost lako možete smanjiti pametnim izborom hrane i promenama u načinu ishrane. Ovih šest namirnica pomoći će vam da se rešite neprijatnog osećaja nadutosti i da zadržite ravan stomak

Jesen je i službeno počela, a s njom je došlo i hladnije vreme što znači da ste verovatno iz ormara izvukli i svoje omiljene stare farmerke. A nakon opuštajućeg leta možda vam se dogodilo da više ne možete da stanete u njih – i to ne nužnog zbog viška kilograma, već zato što ste naduti.

Ovaj osećaj nije samo fizički neprijatan, već može da utiče na naše raspoloženje i samopouzdanje. Pa, zašto se to uopšte dešava i šta sve možemo da učinimo kako bismo sprečili ovu pojavu?

Nadutost nije uvek izazvana zbog nakupljanja previše gasova, važnije je kako telo obrađuje te gasove.

Dobra vest je što povremenu nadutost lako možete smanjiti pametnim izborom hrane i promenama u načinu ishrane. Ovih šest namirnica pomoći će vam da se rešite neprijatnog osećaja nadutosti i da zadržite ravan stomak.

Pirinač (u potpunosti varljiv ugljeni hidrat): Neke namirnice, pogotovu pojedini ugljeni hidrati, ili su nesvarljivi ili se mogu samo delimično svariti u crevima. Upravo te namirnice mogu da izazovu nakupljanje gasova, a time i nadutost. Prema Američkom koledžu za gastroenterologiju pirinač i pirinčano brašno dobra su zamena za skrobne namirnice kao što su pšenica, zob, kukuruz i krompir. Pirinač se u potpunosti vari u tankom crevu, što znači da s njim imate najmanje šanse za stvaranje gasova u crevima.Banana (kalijum): Nadutost nije uvek povezana s gasovima. Krivac može da bude i visoki unos natrijuma (soli). So se skriva u većini današnje prerađene hrane, a ona privlači i zadržava vodu u telu. Kalijum, s druge strane, može da pomogne tako što kotroliše natrijum u telu, pa je održavanje ravnoteže natrijuma i kalijuma važno za održavanje nivoa vode u telu. Ako je vaša nadutost posledica jučerašnje slane večere, pokušajte u svoje jutarnje pahuljice da dodate jednu naseckanu bananu kako biste popravili ravnotežu natrijuma i kalijuma u telu.Jogurt (probiotik): Jogurt vam takođe može pomoći da pobedite nadutost, ali morate da odaberete onaj koji ima aktivne probiotičke kulture. Redovno konzumiranje ovakvog jogurta pomaže da povećate prisutnost "dobrih" bakterija (Bifidobacterium i Lactobacillus) u probavnom traktu, što olakšava probavu i sprečava nadimanje. Najbolji izvor je običan, nemasni jogurt. Izbegavajte voćne jogurte jer sadrže mnogo šećera.Biljni čaj (smanjuje grčeve): Istraživanja su pokazala da nana (pepermint) smiruje bol i upale u želucu i crevima. Za brzinsko olakšanje pijuckajte čaj od nane jer će vam pomoći da opustite probavni trakt i ponovo uspostavite normalnu kontrakciju mišića.Krastavac (prirodni diuretik): Ako ste već natečeni, krastavac je savršen jer će vam pomoći da izravnate stomak. Visok udeo vode i mali udeo vlakana ovog ukusnog povrća može da izazove učestalije mokrenje, pa ćete se osećati lakše i manje naduto.Papaja (papain): Istraživanje sprovedeno 2009. godine pokazalo je da sirova papaja sadrži belu, mlečnu supstancu nazvanu papain (proteolitički enzim koji pomaže kod probave), a kad je zrela ova voćka odlična je kao umereno snažan laksativ koji pomaže rad creva. Iako ovo baš i nije najpopularnije ili najdostupnije voće kod nas, ako naletite negde na nju, isprobajte je, napravite od nje frape za doručak!Zapamtite! Hrana na različite organizme utiče različito. Ako se često osećate naduto pokušajte da vodite dnevnik ishrane kako biste što lakše prepoznali koja vam hrana smeta i koju morate da izbegavate. Povremena nadutost sasvim je normalna, ali ako je stalno prisutna i hronična, može biti simptom ozbiljnijih zdravstvenih problema, pa se u tom slučaju posavetujte s lekarom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track