Evo šta se dešava u vašem telu kad prestanete sa pušenjem

Saznajte prvi

Evo šta se dešava u vašem telu kad prestanete sa pušenjem

Život -
Sa 4.000 štetnih hemikalija u svakoj cigareti, svaki put kada udahnete dim u pluća, nanosite štetu vašem telu, licu, zubima i koži, tvrdi dr. Piter Selbi

Kada prekinete sa pušenjem, gotovo istog trenutka vaše zdravlje počinje da se poboljšava. Iako prestajanje nije jednostavno, ako možete da se koncentrišete na ove prednosti, sigurno će vam pomoći da ostavite cigarete.

"Sa 4.000 štetnih hemikalija u svakoj cigareti, svaki put kada udahnete dim u pluća, nanosite štetu vašem telu, licu, zubima i koži", tvrdi dr. Piter Selbi, klinički direktor programa za zavisnosti i mentalno zdravlje u Torontu.

Promene koje se dešavaju u telu nakon poslednje cigarete:

Nakon 20 minuta: Vaš krvni pritisak i puls će pasti. Temperatura u rukama i nogama vratiće se u normalu.

Nakon osam sati: Ugljen monoksid u krvi padne na normalu. Nivo kiseonika se povećava na normalu.

Nakon 24 do 48 sati: Šansa da dobijete srčani udar se smanjuje. Vaša čula ukusa i mirisa su pojačana.

Nakon 72 sata: Disanje postaje lakše. Imate više energije.

Nakon dve nedjelje: Vaša cirkulacija se poboljšava, i nastavlja da se poboljšava narednih 10 nedjelja.

Nakon dva do tri meseca: Vaša cirkulacija se znatno poboljšala. Pešačenje postaje lakše. Vaše plućne funkcije se povećavaju za čak 30 posto!

Nakon devet meseci do godinu dana: Smanjuje se kašalj, umor, problemi sa sinusima i otežano disanje. Pluća su mnogo otpornija na infekcije. Rizik od srčanih bolesti se smanjuje za polovinu, u odnosu na osobe koje još uvek puše.

Nakon tri godine: Rizik od srčanih bolesti i moždanog udara se smanjuje na nivo koji imaju ljudi koji nikada nisu pušili.

Nakon pet godina: Šanse da obolite od raka pluća se smanjuju za gotovo pola, u odnosu na pušače. Rizik od raka usta, grla i jednjaka je takođe smanjen za pola.

Nakon deset godina: Šanse da umrete od raka pluća su jednake šansama onih koji nikada nisu zapalili cigaretu. Prekancerogene ćelije su zamenjene. Rizik od raka usta, grla, jednjaka, mokraćnog mehura, bubrega i gušterače se znatno smanjuje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track