STRUČNJACI SAVETUJU: Četiri neočekivana načina da se zimi brže ugrejete!
Foto: KURIR

Pokušajte i vi

STRUČNJACI SAVETUJU: Četiri neočekivana načina da se zimi brže ugrejete!

Život -
Sneg nas je dans opomenuo da je zima već uveliko počela, pa smo svi negde instinktivno usmereni na to kako da se što brže i efikasnije zagrejemo

Sneg nas je dans opomenuo da je zima već uveliko počela, pa smo svi negde instinktivno usmereni na to kako da se što brže i efikasnije zagrejemo.

Predstavljamo vam četiri, možda za mnoge, neočikavana načina kako da se ugrejete u nadolazećim zimskim danima.

Ne pojačavajte grejanje u svom domu

Kada izađemo iz toplog doma na hladnoću ovo može da izazove da određene promene u sitnim krvnim sudovima što može da prouzrokuje slabiji dotok krvi u određene delove tela, kaže Džon Skur, vaskularni hirurg iz Londona.

Ovo stanje je poznato i kao Rejnoov sindrom. Ova bolest zahvata krvne sudove pre svega u predelu prstiju na rukama i nogama, ušiju i nosa. Rejnoov sindrom obično je karakterizovan povremenim napadima, koji su poznati kao “vazospazmatički” napadi. Kao posledica ovog napada za krvne sudove u organizmu dolazi do dramatičnog smanjenja protoka krvi do delova koji su u najvećoj meri zahvaćeni.

Prema rečima dr Skura da bi se ovo predupredilo, potrebno je da temperatura u stanu ne prelazi više od 20 celzijusovih stepeni.

Ne pijte čaj i kafu

Setiliste se da bi dobro bilo da na putu do posla uzmete čaj ili kafu za poneti kako biste se zagrejali. Prema rečima dr Edija Čalonera, vaskularnog hirurga ovo je uobičajna greška.

"Kofein blokira receptore u krvnim sudovima i time ih sprečava da se skupljaju na hladnoći. Pošto krvni sudovi zbog kofeina ostaju prošireni, vi gubite toplotu mnogo brže", kaže dr Čaloner.

Prema rečima lekara ako se već odlučujete za čaj, izaberite onaj od đumbira koji ima prirodna svojstv a u sebi koja će vas zagrejati.

Ne držite ruke u džepovima

Kada nam je hladno dok koračamo napolju, instinktivno stavljamo ruke u džepove kako bi se zagrejali. Ipak smatraju stručnjaci, mnogo je bolje da nam ruke budu van džepova.

"Takozvano mahanje rukama koje je se događa dok hodamo je mnogo korisnije za zagrevanje tela, jer se time mišići na neki način vežbaju, čime se popravlja dodtok krvi", rekao je Tim Hučful, kiropraktičar iz Velike Britanije.

Zagrejte obuću na radijatoru

Jedna od težih stvari je zagrejati stopala zato što tokom hladnih dana telo redukuje protok krvi u ekstremitete, kako bi prioritet imali vitalni organi.

"Naša stopala su kao termos - ako dan započnu hladna, ostaće hladna. Ali ako su na početku zagrejana, velike su šanse da tako ostanu i tokom celog dana. Zato ne bi bilo loše da obuću zagrejete ispod radijatora na nekoliko minuta", kaže Majk Onil, pedijatar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track