REKAO SAMO ETO DEŠAVA SE: Ginekolog u Banjaluci celu trudnoću nije primetio deformitet kod bebe!

Majka očajna

REKAO SAMO ETO DEŠAVA SE: Ginekolog u Banjaluci celu trudnoću nije primetio deformitet kod bebe!

Život -
Trudnoća Mirjane Hričak je, po uveravanjima doktora, bila uredna sve do 20 dana pre termina, kada je doktor, primetio povećane moždane komore, nakon čega je rekao da je to „neko“ trebalo da primeti ranije. Ućutao je nakon što je ustanovio da je on taj „neko“

BANJALUKA - Banjalučki ginekolog, nakon što tokom cele trudnoće svoje pacijentkinje nije primetio deformitet kod deteta, rekao: “Eto, dešava se“.

Medicina je u današnje vreme toliko napredovala da se mnoge bolesti i deformiteti u razvoju deteta mogu otkriti ultrazvukom kod nerođene dece, međutim u BiH se još dešava da doktori ne primete ili da ne znaju da prepoznaju bolest.

Mirjana Hričak (33) iz Banjaluke je majka devojčice koja je 20. augusta 2013. godine rođena sa teškim deformitetom kičmenog stuba Meningomyelocele reg. LS tzv. Spina bifida.

Ova anomalija se može otkriti ultrazvučnim pregledom i jasno je vidljiva kao „sindrom limuna“, a može se potvrditi Triple testom koji bi pokazao povećanje alfa fetoproteina AFP.

Mirjanina trudnoća je, po uveravanjima doktora, bila uredna sve do 20 dana pre termina, kada je doktor, koji je vodio trudnoću, primetio povećane moždane komore, nakon čega je rekao da je to „neko“ trebalo da primeti ranije. Međutim, odmah nakon što je ustanovio u UZV kartonu da je taj „neko“ ustvari on, prestao je da komentariše nastalu situaciju.

„Moja devojčica je rođena sa Spinom bifidom, kongenitalnom malformacijom čiji se tačan uzrok ne može otkriti, a najčešći uzroci su izloženost nekom zračenju i lekovima, nedostatak folne kiseline, bakterije, virusi..., i koja se desi na samom početku trudnoće kada žene najčešće i nisu svesne da su trudne".

U prvim nedeljama trudnoće dolazi do formiranja neuralne cevi od čega kasnije nastaje kičma. Kod spine bifide dolazi do nepotpunog zatvaranja kičmenog stuba tako da jedan deo kičme ostaje otvoren i iz tog otvora izlazi deo kičmene moždine sa živcima. Deformacija na kičmi se operiše kako bi se sprečila infekcija, a posledice prolapsa kičmene moždine zbog presecanja nerava se ne mogu rešiti. Posledice ovog deformiteta su individualne, a najčešće su paraliza donjih ekstremiteta, kao i poremećaji kontrole stolice i urina.

"Ova anomalija se može otkriti UZV pregledom i jasno je vidljiva kao „sindrom limuna“, ali nažalost „čuveni“ prof. dr. Jovanić koji je vodio moju trudnoću uopšte nije tražio Triple test, niti je ikad u toku trudnoće uradio specijalistički 3D ili 4D UZV“, govori Mirjana.

Doktor Nebojša Jovanić, načelnik porodilišta i bivši načelnik ginekologije Kliničkog centra Banjaluka, nije primetio niti je upozorio roditelje malene devojčice da postoji neki deformitet, a nakon što je otkrio, 20 dana pre termina porođaja, povećane moždane komore Mirjanu je uputio na hospitalizaciju 19. augusta 2013. godine i dodatnu dijagnostiku, nakon čega je utvrđen manjak plodove vode i omotana pupčana vrpca oko vrata zbog čega je beba zaostajala u razvoju dve sedmice, što dr. Jovanić, također, nije primetio.

Iako je čitav tim ginekologa smatrao da trudnoću treba što pre završiti carskim rezom, doktor Jovanić se nije složio sa tim.

Mirjana je drugog dana hospitalizacije u popodnevnim satima upućena na hitan carski rez, nakon čega je doživela još jedan šok. Beba je par sati nakon rođenja upućena na hitnu operaciju u Beograd na Kliniku u Tiršovoj.

"Dečiji neurohirurg dr. Rajičević koja je operisala moju bebu je rekla da je to strašno i da se to moralo primetiti znatno ranije i odmah reagovati prekidom trudnoće", kaže Mirjana.

Doktor Jovanić se nije pojavio ni pre ni posle carskog reza, iako je bila samo njegov pacijent.Nekoliko dana nakon carskog reza i nakon slučajnog susreta u hodniku KC Banjaluka doktor je rekao samo „Eto dešava se“.

„Ovom pričom želimo da se jednom stane u kraj nestručnosti doktora koji su se nakitili raznim titulama i funkcijama, a ne rade svoj posao kako treba za koji su jako dobro plaćeni. Nadam se da ce se nakon ovoga javiti još neki roditelji sa svojim pričama jer došlo je vreme da neko progovori o tome kako se lako manipuliše tuđim životima. Da je problem sa kojim je naša beba rođena bio otkriven na vreme naravno da bi bilo teško doneti odluku o prekidu trudnoće, ali bi to bio jedini ispravan potez pogotovo zbog bebe jer ipak njoj je najteže. Ovako ostaje da živi dan po dan i nada se boljem pogotovo sto je naša Monika mala lavica i uprkos svemu kroz šta je prošla, vesela beba“, rekla je Mirjana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track