SAČUVAJTE VID: 6 saveta za one koji ceo dan sede za računarom

Muke novog doba

SAČUVAJTE VID: 6 saveta za one koji ceo dan sede za računarom

Život -
Osobe čije je radno vreme vezano za kompjuter pod većim su rizikom od ostalih, da im oslabi vid

Osobe čije je radno vreme vezano za kompjuter pod većim su rizikom od ostalih, da im oslabi vid.

Pročitajte ove savete i sačuvajte oči.

1. Menjajte fokus

Rad za kompjuterom je kao i čitanje - tekst i slike koje gledate su vam blizi. Zato je važno da redovno odmarate oči kako ne bi došlo do slabljenja očnih mišića i kratkovidosti. Nakon svakih deset minuta rada pogledajte u udaljeni predmet koji se nalazi najmanje tri metra od vas. Držite pogled na tome predmetu deset sekundi.

To je takozvano 10-3-10 pravilo (10 minuta – 3 metra – 10 sekundi) koje vam mora preći u naviku kako biste sačuvali vid.

2. Pravilno postavite radni sto

Ako je ikako moguće postavite radni sto i kompjuter na njemu tako da odatle možete videti najudaljeniju točku prostorije. Ukoliko je to nemoguće, i kompjuter mora da stoji u nekom uglu, ili sa pogledom u zid, iznad monitora postavite malo ogledalo koje će vam omogućiti fokusiranje pogleda u daljinu.

Kompjuter ne bi trebalo da stoji pored prozora jer prekomerno prirodno svetlo deluje stresno na oči.Nikada ne gledajte samo u ekran, koristite se i perifernim vidom i budite svesni prostora i predmeta koji se nalaze u vašoj okolini, savetuje "Alternativa za vas".

3. Bez odsjaja na monitoru

Odsjaj je jak izvor svetlosti zbog kojeg se naše telo nesvesno pomiče kako bi ga oči izbegle. Tako dolazi do nepravilnoga sedenja i bolova u kičmi. Osim toga, jaka svetlost odsjaja šteti očima i predstavlja veliki stres za njih.

Odsjaj uzrokuje loše raspoređena rasveta u prostoriji. Možete proveriti postoji li odsjaj ako ugasite monitor i upalite osvetljenje u prostoriji. Na taj ćete način ustanoviti odakle dolazi dodatna svetlost koja uzrokuje odsjaj.

4. Nemojte raditi u mraku

Prostorija uvek mora biti dovoljno osvetljena, samo pobrinite da se izvor svetla ne nalazi u vašemu vidokrugu kada gledate prema monitoru, ili da se nalazi u odsjaju monitora.

Ukoliko radite u mraku nanosite veliku štetu očima jer ne koristite periferni vid.

5. Pravilno sedite

Trudite se da uvek sedite na celom sedištu stolice, tako da vam leđa dodiruju naslon. Možete i postaviti jastuk iza donjega dela leđa postavite jastuk, tako da nema praznog prostora.

Noge moraju da vam dodiruju pod, a ukoliko dugo držit prekrštene noge usporićete cirkulaciju.I znajte - koliko je bitno da radite na dobrom računaru, toliko je bitno i da sedite na udbnoj i "zdravoj" stolici.

6. Pravilno trepćite

Treptanje je zdravo za vaše oči. Kapci raspoređuju očnu vodicu preko celoga oka i štite ga od sušenja i stranih materija. Zdravo oko, normalnoga očnog pritiska, trepće od 10 do 12 puta u minuti, otprilike svakih 5 sekundi.

Većina ljudi koji slabo vide nesvesno smanje frekvenciju svoga treptanja. Oni se zagledaju u objekt koji ne vide jasno i pokušavaju da se fokusiraju. Tada nesvesno trepnu manje puta nego što je oku potrebno.Kada ne trepćete dovoljno oko se napreže, oči se suše i brzo se zamore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track