Koji sportovi su najbolji za psihičko zdravlje?

Saznajte

Koji sportovi su najbolji za psihičko zdravlje?

Život -
Ove fizičke aktivnosti imaju pozitivan uticaj na vaše psihičko stanje i mentalno zdravlje

Pokušajte da praktikujete jednu od njih, bar dva puta nedeljno. Pozitivan rezultat sigurno neće izostati.

- Džoging je odličan za kondiciju, ali i za koordinaciju pokreta. Pošto se obično trči na otvorenom možete izabrati različite terene i staze.

- Plivanje u potpunosti opušta. Osećaćete stalnu stimulaciju vodom po koži, a svaki pokret će aktivirati neku grupu mišića.

- Vožnja rolera gde je najbitnija ravnoteža i osećaj za ritam. Vožnja rolera poboljšava kinesteziju- primećivanje sitnih detalja.

- Šetnja ili brzo hodanje poboljšavaju koordinaciju pokreta. Zbog toga što se obično upražnjavaju na otvorenom sva čula su aktivna.

- Vožnja bicikla je odličan sport za izdržljivost, kojim se vežba ravnoteža, ali i sposobnost koordinacije pokreta.

- Aerobik ne samo da pojačava izdržljivost i držanje, već i pokretljivost, koordinaciju pokreta, osećaj za ritam i orijentaciju u prostoru.

- Penjanje prilikom kojeg telo izvodi funkcije koje su nam urođene. Tada istovremeno radi više grupa mišića čineći tzv. “funkcionalni lanac”, koji upravlja mozgom pomoću neuromuskularne navigacije.

- Ples: standardni, latino, hip hop, zumba ili salsa su odlični vežbe “za mozak”, fleksibilnost mišića, osećaj za ritam, brzinu i sposobnost reakcije.

- Brzo hodanje na skijama je idealan sport izdržljivosti kojim se trenira celo telo. Hodanje po snegu je i pravi izazov za mozak, pošto morate i da se orjentišete u prostoru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track