2.000 koraka svaki dan za bolje zdravlje!

Važno za srce

2.000 koraka svaki dan za bolje zdravlje!

Život -
Stručnjaci ukazuju da 2.000 koraka dnevno, što odgovara šetnji umerenog intenziteta od 20 minuta, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 8 odsto

LONDON - Poremećena tolerancija glukoze (PTG) prisutna je kod 344 miliona ljudi odnosno 7.9 odsto svetske populacije. Taj metabolički poremećaj prethodi razvoju dijabetesa tipa 2, a neretko je prisutna u organizmu s drugim oboljenjima.

Engleska studija, sprovedena na ispitanicima s PTG-om i rizikom od kardiovaskularnih bolesti, proučavala je uticaj povećane aktivnosti na zdravlje. Tokom 12 meseci, 9.300 ispitanika je savetovano o načinima kako mogu da promene životne i prehrambene navike.

Naime, korišćenjem pedometra mereni su koraci koje je svakodnevno prešao svaki ispitanik. Časopis "Lanset" (The Lancet) objavio je rezultate koji naglašavaju važnost hodanja, posebno kod takvih bolesnika. Stručnjaci ukazuju da 2.000 koraka dnevno, što odgovara šetnji umerenog intenziteta od 20 minuta, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 8 odsto.

S obzirom da PGT povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, naučnici upozoravaju da bi 2.000 koraka dnevno trebalo da bude neizostavna navika svih koji imaju određene zdravstvene probleme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track