NE ŽELE DA SE MUČE: Lekari biraju drugačiji način umiranja

Hoće udobnost doma

NE ŽELE DA SE MUČE: Lekari biraju drugačiji način umiranja

Život -
Lekari će uraditi sve kako bi pacijenta održali u životu, ali imaju potpuno drugačiji pristup kada su njihovi životi u pitanju

U izveštaju iz 2003. godine u Žurnalu američkog gerijatrijskog udruženja objavljeni su odgovori doktora na pitanja u vezi sa njihovim željama o lečenju pri kraju života. Ovu studiju predvodio je Džozef Galo sa Univerziteta Džon Hopkins.

"Doktori imaju jasno razumevanje o zdravstvenim stanjima u poređenju sa običnim ljudima i sasvim sigurno su razmišljali kako žele da budu tretirani kada opterećenje bolesti bude ozbiljno", stoji u studiji.

Profesor sa USC škole medicine, Ken Marej, pisao je o ovome 2011. godine.

"Naravno, doktori ne žele da umru. Ali znaju dovoljno o modernoj medicini da bi znali njene granice i znaju dovoljno o smrti kako bi znali čega se ljudi najviše plaše – da umru u bolu i agoniji", napisao je.

Kada se nađu pred smrtonosnom bolešću, medicinski profesionalci znaju šta je najvažnije. Oni će izabrati da im se život okonča u udobnosti doma umesto da se izlažu agresivnim tretmanima za produženje života kao što su operacija, hemoterapija ili radijacija.

"Neće biti nikakvih herojskih postupaka. Otići ću nežno u taj poslednji san", napisao je Marej o okončanju sopstvenog postojanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track