VAŽNA POMOĆ : Moćni skener otkriva lice tumora
Foto: Kurir

Pozitronska emisiona tomografija (PET)

VAŽNA POMOĆ : Moćni skener otkriva lice tumora

Život -
Za obolele od malignih oboljenja najvažnije je da se ona otkriju na vreme i da se o njima prikupi što više informacija da bi se precizno odredila terapija, a to omogućava aparat koji je pacijentima dostupan na samo dve lokacije u Srbiji

U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje više od 33.000 novih slučajeva obolelih od nekog malignog tumora, a oko 21.000 ljudi umre od te bolesti. Jedini način da se pacijentima pomogne jeste da se bolest otkrije na vreme i da se reaguje na adekvatan način.U tom smislu, informacije koje se dobijaju primenom takozvane pozitronske emisione tomografije (PET) veoma su važne. U našoj zemlji trenutno postoje dve ustanove u kojima se primenjuje dijagnostika PET - Nacionalni PET centar u okviru Centra za nuklearnu medicinu Kliničkog centra Srbije (KCS) i regionalni PET centar u Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici.Specijalista nuklearne medicine prof. dr Vladimir Obradović, direktor Centra za nuklearnu medicinu KCS, za Dr Kurir je istakao da se ta jedinstvena metoda detaljnog otkrivanja oboljenja najviše primenjuje u dijagnostici malignih tumora, ali da se sve više koristi i kad je u pitanju ispitivanje neuroloških i kardioloških bolesti.- Pacijentu se pre snimanja pomoću takozvanog skenera PET/CT daju biološki aktivne supstance obeležene radioaktivnim izotopima koje nakon unošenja u organizam zadržavaju svoje osobine i učestvuju u različitim ćelijskim procesima. S obzirom na to da karakteristike ispitivanih procesa zavise od toga da li su tkiva i organi zdravi ili oboleli, spoljašnjim registrovanjem zračenja, pomoću specijalnih uređaja i odgovarajućom računarskom obradom, dobija se vizuelni prikaz i obavlja procena patoloških promena karakterističnih za najteže bolesti. Kad je reč o malignim oboljenjima, velika prednost skenera PET jeste da se, za razliku od magnetne rezonance, skenera i ultrazvuka, može videti funkcionalno aktivno ili, kako bismo mi rekli, „živo“ tumorsko tkivo - rekao je dr Obradović.Prema njegovim rečima, PET omogućava preciznu procenu raširenosti malignog procesa, procenu osetljivosti tumora na hemoterapijska sredstva, utvrđivanje efekata terapije, precizno planiranje zračne terapije, a može da doprinese i proceni malignog potencijala tumora i utvrđivanju prognoze bolesti.- PET se sve više primenjuje i u neurologiji jer značajno doprinosi dijagnozi različitih tipova demencije, ranoj dijagnozi parkinsonizma, kao i utvrđivanju lokalizacije epileptičkih žarišta radi njihovog hirurškog uklanjanja. Može se koristiti i u kardiološkoj dijagnostici za preciznu procenu vijabilnosti srčanog mišića kod pacijenata s koronarnom bolešću i njihovu selekciju za primenu odgovarajućih interventnih kardioloških metoda, operacija koronarnih sudova i transplantacije srca - naglasio je sagovornik Dr Kurira.

Troškove pokriva RFZOPregledano više hiljada pacijenataNacionalni PET centar Srbije predstavlja bazičnu kliničku, razvojnu, edukativnu i naučnoistraživačku PET ustanovu u zemlji. On je izgrađen po najsavremenijim svetskim standardima, a smešten je u suterenu KCS i radi pet godina.- U njemu je angažovan multidisciplinarni tim stručnjaka: lekari specijalisti nuklearne medicine, elektroinženjeri, fizičari, fizikohemičari i specijalizovani radiološki tehničari. Do sada je pregledano nekoliko hiljada pacijenata, dok troškove pregleda, koji iznose oko 1.000 evra, pokriva RFZO - rekao je dr Vladimir Obradović i dodao da se pored pacijenata iz Srbije, zahvaljujući međudržavnim ugovorima, u centar primaju i pacijenti iz Crne Gore i Republike Srpske.

Apel za nabavkuPotrebno je obezbediti supstance koje omogućavaju rad skenera PETRazličite biološki aktivne supstance koje sadrže pozitronske emitere imaju ograničeni vek trajanja, pa je za njihovu proizvodnju za potrebe dijagnostike PET u Srbiji neophodna nabavka aparata ciklotrona s pratećom opremom.- Ministarstvo zdravlja podržalo je predlog da se proizvodnja realizuje u KCS u neposrednoj blizini PET centra. Na taj način će se, pod optimalnim uslovima, omogućiti snabdevanje centra svim potrebnim radifarmacima, uključujući i one koji ne mogu da se dopremaju sa distance, kao i snabdevanje ostalih PET centara u zemlji. Ovom proizvodnjom država bi uštedela novac, pacijenti bi imali više mogućnosti za pregled, a postoji i mogućnost da zaradimo, jer bi radiofarmake mogli da prodajemo zemljama u regionu - naglasio je specijalista nuklearne medicine prof. dr Vladimir Obradović.Zahvaljujući velikim dijagnostičkim mogućnostima skenera PET, bolesnici se lišavaju nepotrebnih, manje korisnih i često invanzivnih dijagnostičkih i terapijskih postupaka.- Sve to doprinosi i značajnim uštedama u zdravstvenom budžetu - istakao je dr Obradović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track