BIĆETE JOŠ GLADNIJI: Izbegavajte ove namirnice

Ubice osećaja sitosti

BIĆETE JOŠ GLADNIJI: Izbegavajte ove namirnice

Život -
Najgora stvar kod ovih namirnica je što ne možete da prestanete da ih jedete, kao da su zarazne

Koliko god jeli određene namirnice, vrlo brzo nakon što ih pojedete osećaćete se kao da uopšte niste jeli, a to proizlazi iz činjenice da je veliki deo hranljivih materija uništen obradom hrane.

Još je gora stvar kod ovih namirnica što ne možete da prestanete da ih jedete, kao da su zarazne.

Pogledajte spisak namirnica koje treba da izbegavate ako želite dugo da ostanete siti?

1. Žvake

Žvakanje žvaka podstiče izlučivanje želudačanih sokova i stvaranje pljuvačke. Ona onda dolazi do želuca i vara ga, jer tako želudac misli kako je potrebno da vari hranu, što vas čini još gladnijim.

2. Dijetalni sokovi

Nemojte da nasedate na natpis 'dijetalni'. Studije su pokazale da vas ovi sokovi čine gladnijim. Veštački zaslađivači mogu da vam otvore apetit i spreče moždane ćelije koje rade na tome da se osećate siti.

3. Smrznuta gotova jela

Smrznuta gotova jela, posebna ona dijetalna, samim procesom proizvodnje doneće vam na sto jelo osiromašeno hranljivim materijama nakon kojeg ćete brzo ogladneti. Zato ih jedite retko, a uz njih obavezno jedite svežu salatu ili voće.

4. Kolači i pekarski proizvodi

Belo brašnio i šećer nemaju vlakana ili hranljivih materija. U prvi tren ćete osetiti sitost, ali vrlo brzo ćete biti gladniji nego pre. Birajte one proizvode koji su izrađeni od žitarica od celog zrna i sa što manje šećera.

5. Zašećerene žitne pločice za doručak

Osim ako pločice nisu pune proteina i minimalno zašećerene, s njima je ista stvar kao i s kolačima. Mogu se činiti kao dobra ideja, ali zbog načina obrade i šećera, nakon njih ćete ionako vrlo brzo morati da imate pravi obrok. Iako danas možete pronaći i visokokvalitetne, organske pločice, i dalje je bolja ideja da sami napravite doručak.

6. Pomfrit

Prženjem se uklanjaju mnoge hranljive materije, a dodaju nepotrebne kalorije. Jedete li ga uz kečap, koji je prepun fruktoznog kukuruznog sirupa, dobili ste savršenu nutricionističku katastrofu. Kao i kod čipsa, nemoguće je pojesti samo jedan.

7. Hrana koja sadrži monosodijum glutamat MSG

Iako je kineska kuhinja po pravilu zdrava, neka jela sadrže obilje MSG-a. No, ne koriste ga samo Kinezi, proverite da li se nalazi i u hrani koju kupujete pažljivo čitajući etiketu. Naime, ovaj pojačavač ukusa podstiče glad, pa nije za one koji paze na unos kalorija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track