OPREZ: Rutinski pregled može biti smrtonosan zbog lekarske nemarnosti

Važna sitnica

OPREZ: Rutinski pregled može biti smrtonosan zbog lekarske nemarnosti

Život -
Naizgled bezazlena stvar može poprimiti jezive razmere, zato držite oba oka širom otvorena kada sledeći put posetite bolnicu

Prljavi, ili stetoskopi koji se ne čiste redovno, često sadrže više bakterija i opasnih mikroorganizama nego prljave ruke! Ukoliko nisu dobro sterilisani, oni šire bakterije oko sebe, što posebno može da bude opasno u blizini operacionih sala i bolničkih odelenja, a što je najgore – i po samog pacijenta.

Osnovni instrument svakog lekara napravljen je tako da omogućava širenje bakterija, pokazalo je najnovije istraživanje britanskih naučnika.

Između ostalih štetnih mikroorganizama i bakterija, stetoskopi stvaraju i smrtonosnu infekciju nazvanu „Superbag MRSA”. Ona sadrži, na lekove veoma otporne, stafilokoke, koje se neverovatnom brzinom razmnožavaju i čak u 71 odsto slučajeva ima smrtonosan efekat!

Doktor Didije Pitet iz Svetske zdravstvene organizacije koji je zadužen za bezbednost pacijenata u Ženevi i bolnicama širom Švajcarske, rekao je:

"Kada se uzme u obzir da se stetoskopi koriste više od jednom u toku dana, a često i više desetina puta, tokom čega dolaze u direktan kontakt sa kožom pacijenta, automatski „gaje” nekoliko hiljada bakterija, koje se kontantno skupljaju i šire. Kako se šire, sa brojem pacijenata, njihov efekat je jači i smrtonosniji", istakao je on.

Zato je apelovao na kontrolu sterilizacije radi povećanja bezbednosti pacijenata. On je objasnio kako je stetoskop praktično „produžena ruka lekara” i da iz tog razloga mora da se dezinfikuje posle svakog pacijenta, što često nije slučaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track