REVOLUCIONARNO: 4 žene s transplantiranom matericom nose embrione
Foto: Shutterstock

Uspeh švedskih naučnika

REVOLUCIONARNO: 4 žene s transplantiranom matericom nose embrione

Život -
Već smo počeli da prebacujemo embrione u četiri žene i planiramo da i s ostalima sprovedemo isti proces, kada one budu spremne za to, rekao je doktor Mats Branstrom, profesor ginekologije i akušerstva na Univerzitetu u Geteborgu

LONDON - Četiri Šveđanke kojima su transplantirane materice prošle su proces ubacivanja embriona u njih u pokušaju da zatrudne, rekao je doktor koji je predvodio tu proceduru. Devet žena je od 2012. dobilo materice koje su im donirale rođake, u okviru eksperimentalne procedure kojom pokušava da se utvrdi da li je moguće izvršiti transplantaciju materice, tako da žena kasnije zatrudni i rodi vlastito dete.

Pre transplantacije, pomenute žene su prošle oplodnju in-vitro, u kojoj su njihove jajne ćelije iskorišćene za formiranje embriona, jer samim procesom transplantacije njihove materice nisu bile spojene s jajovodima."Već smo počeli da prebacujemo embrione u četiri žene i planiramo da i s ostalima sprovedemo isti proces, kada one budu spremne za to", rekao je doktor Mats Branstrom, profesor ginekologije i akušerstva na Univerzitetu u Geteborgu, koji predvodi istraživanje. On nije želeo danas da kaže da li je neka od pomenutih žena zatrudnela. Od devet žena kojima je transplantirana materica, dvema je zbog komplikacija uklonjena. Branstrom je, međutim, prognozirao da bi tri ili četiri od sedam žena mogle uspešno da zatrudne.

"Još jedna ili dve će možda zatrudneti, ali će najverovatnije imati pobačaj, a jedna ili dve najverovatnije neće moći da zatrudne", rekao je on. Branstrom je rekao da će svaka žena koja bude zatrudnela biti na maloj dozi lekova da bi se sprečilo da njen organizam odbaci matericu i njena trudnoća biće praćena kao visoko rizična.

On je dodao da su neke žene nove materice dobile od majki i postoji mogućnost većeg stepena komplikacija kod starijih uterusa. Cilj eksperimentalne procedure presađivanja materica je da se ženama koje su matericu izgubile u borbi s rakom ili su rođene bez nje, omogući da rode dete. Jedna od 4.500 ženskih osoba rodi se bez materice. Branstrom je rekao da će presađene materice biti uklonjene posle maksimalno dve trudnoće.

"Na osnovu našeg ranijeg rada i studijama na životinjama, optimistični smo. Ali, ništa ne možemo da garantujemo", rekao je Branstrom. Pored ovog, bilo je još dva pokušaja da se transplantira materica - u Turskoj i Saudijskoj Arabiji - ali u oba slučaja žene nisu uspele da zatrudne posle tog zahvata. Naučnici u Britaniji, Mađarskoj, SAD i još nekim zemljama planiraju da izvrše slične operacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track