SAVETI ZA DUGOVEČNOST: Skinite se goli i popijte kafu ako hoćete da živite dugo

Saznajte još

SAVETI ZA DUGOVEČNOST: Skinite se goli i popijte kafu ako hoćete da živite dugo

Život -
Želite da budete zdravi i živite dugo? Za početak - svucite se, skinite i visoke potpetice, sa svežeg pređite na smrznuto voće

Prema knjizi koju je napisao jedan od svetski najpriznatijih specijalista za rak, ove male životne promene bi mogle da vas dovedu do dugovečnosti. Otkrivamo vam nekoliko savete doktora Dejvida Agusa.

Skinite se i šetajte goliStanite goli ispred ogledala i dobro se pogledajte, s preda i otpozadi. Ovo će vam pomoći da uočite neke od znakova raka kože (ako ih ima). Bar jednom u nekom određenom periodu, vizuelno pregledajte i sovju kosu, nokte, unutrašnjost usta.

Ne prolazite kroz skenere na aerodromuDa li zaista znamo šta nam ove mašine rade? Gde je lista kojom se dokazuje da su bezopasne? Dok nauka ne dokaže njihovu bezbednost, zahtevaću masažu na aerodromima. Trebalo bi i vi.

Otarasite se visokih potpeticaNeudobna obuća, uzrokuje nepotrebnu upalu u stopalima, koja može da se proširi na ceo organizam. Ne postoji lakši način da ovo izbegnete. od toga da jednostavno preko dana nosite udobnu obuću.

Ujutru pijte kafuKafa ili čaj u umerenim količinama, pozitivno utiču na vaše zdravlje. Neki istraživači su želeli da unošenje kofeina povežu sa bolestima srca, hipertenzijom, osteoporozom i rakom, ali svaka od studija dokazala je suprotno.

Jedite uvek u isto vremeJedan od najbolji načina da smanjite stres u organizmu je da se pridržavate regularne rutine svih 365 dana u godini. Ako telu uskratite obrok koji ono očekuje, recimo oko podne, osim što ćete osećati glad, podstičete i lučenje hormona stresa, kortizola. Tako da, ukoliko ne jedete onda kada bi trebalo, sabotirate i sve napore da izgubite kilograme i dovedete liniju do savršenstva.

Vakcinišite se protiv gripaUkoliko ste nedelju ili dve izloženi “oluji gripa”, rizikujete da dobijete infarkt, moždani udar ili čak rak. Ljudi su i dalje dovoljno ne upućeni i misle da vakcina ima i neke “nus pojave” kao i da sadrži toksine ili čak prave otrove. Sve su to čiste budalaštine.

UstanitePostoji dokazana veza između sedenja i kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa ili prerane smrti. Čak ni dva sata dnevno, provedenih u vežbanju ne mogu da zamene ili anuliraju ona 22 koja provodite u sedećem ili ležećem položaju.

Prestanite da se grbaviteOsim što uzrokuje probleme u vratu i leđima, loše držanje takođe može da uzrokuje glavobolje, artritis, lošu cirkulaciju, bol u mišićima, teško disanje i generalno loše fizičko funkcionisanje organizma. Bacite se na pilates.

Uzimajte dnevno po jedan aspirinUpotreba aspirina, ne samo da smanjuje rizik od kardiovaskularnih obolenja već može da štiti i od raznih upala. Ali, pre nego što počnete redovno, dnevno da ga pijete posavetujte se sa svojim lekarom, jer može doći i do nekih neželjenih efekata, kao što je krvarenje u stomaku.

Smrznuto voće i biljkeAko niste sigurni da kupujete zaista sveže povrće, opredelite se za smrznuto. Ono bi trebalo da je ubrano baš kada je bilo najzrelije.

Izbegavajte vitamineUzimanje vitaminskih suplemenata povećava rizik od ozbiljnih oboljenja kao što je rak. Telo oslobađa “radikale” koji napadaju “rđave” ćelije, uključujući i one kancerogene. Ovu, proridnu, sposobnost organizma možete da blokirate ukoliko stalno unosite “veštačke” vitamine.

Rodite decuPodizanje dece, “primorava” nas da budemo aktivni, i fizički i mentalno.

Popijte čašu vinaCrveno vino, smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Ali, ne preterujete. Ako ste žena, dovoljna vam je jedna čaša dnevno, a muškarci bi mogli maksimalno da popiju dve.

Smejte seSmejanje će vam popraviti raspoloženje. Ono podstiče lučenje endorfina i seratonina, što dovodi do smanjenja stresa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track