EKSPLODIRAJUĆE ĆELIJE: Otkriven način za zaustavljanje širenja tumora mozga!

Senzacionalno otkriće

EKSPLODIRAJUĆE ĆELIJE: Otkriven način za zaustavljanje širenja tumora mozga!

Život -
Potpuno nov mehanizam za borbu protiv raka podrazumeva da ćelija prenosi supstancu iz spoljašnjosti u svoju unutrašnjost

Stručnjaci za rak sa Karolinska instituta u Stokholmu tvrde da su uspeli da preokrenu proces rasta tumora mozga kod miševa dajući im supstancu po imenu Vacquinol-1 koja se može uzimati i u formi tablete!

Otkriveno je da Vacquinol-1 molekuli iniciraju proces u ćelijama raka nazvan “vacoulization” – u kom ćelija prenosi supstancu iz spoljašnjosti u svoju unutrašnjost, i prilikom kog dolazi do rušenja spoljnog zida ćelije što dovodi do “eksplozije” i njene smrti. Istraživanje je sprovedeno na miševima sa uobičajenim tipom tumora mozga, ali naučnici tvrde da ova metoda ima potencijal da se koristi i na drugim tipovima raka i to kod ljudi.

Ovo otkriće predstavlja kulminaciju duge potrage za novim načinima za lečenje raka, tokom koje su naučnici izlagali ćelije tumora stotinama različitih molekula kako bi proučili njihov efekat. Vacquinol-1 je tokom ovog procesa izolovan kao najuspešniji i istraživači sada žele da ubrzano pređu u fazu 1 testiranja na ljudima.

Šest od osam miševa koji su primili tretman uspelo je da u životu ostane 80 dana u poređenju sa svega 30 dana koliko su živeli miševi u kontrolnoj grupi.

Izvor: B92/Independent.co.uk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track