SREĆA: Nepokretna deca napravila prve korake pomoću specijalnog pojasa
Foto: Printscreen

Dizajnirala majka deteta sa cerebralnom paralizom

SREĆA: Nepokretna deca napravila prve korake pomoću specijalnog pojasa

Život -
Debin pojas je projektovan tako da omogući deci da uspravno stoje, a vezivanjem za odraslu osobu i da zajedno sa njima hodaju, zahvaljujući posebnim, duplim sandalama za roditelja i dete

Debi Elnatan, muzički terapeut u Velikoj Britaniji dizajnirala je pojas koji deci, oboleloj od cerebralne paralize, omogaćava da „hodaju“. Njen pojas, kaže Debi, nastao je „iz bola i očaja“, jer joj je sin Rotem sve svoje dane provodio u invalidskim kolicima.

"Kada je Rotem imao dve godine lekari su mi objasnili da on nema svest o svojim nogama. Bila je to najteža stvar koju sam kao majka čula. Onda sam iz dana u dan pokušavala da ga teram da koristi noge, što je bio veoma težak zadatak za oboje. Iz tog bola i očaja došla sam do ideje za ovaj pojas“, kaže Debi.

Debin pojas je projektovan tako da omogući deci da uspravno stoje, a vezivanjem za odraslu osobu i da zajedno sa njima hodaju, zahvaljujući posebnim, duplim sandalama za roditelja i dete. Njenu ideju o pojasu, nazvanom Upsee, realizovao je tim dizajnera, inženjera i terapeuta kompanije „Leckey“ iz Lisburna u Severnoj Irskoj i „Firefly“ tima. Pojas će već od 7.aprila biti u prodaji.

"Kratkoročno, ovaj pojas poboljšava kvalitet života porodicama dece obolele od cerebralne paralize, ali na duži rok on je veoma značajan za fizički i emocionalan samog deteta. Divno je videti osmeh na njihovom licu i sreću kad rade jednostavne stvari, kao što je šutiranje lopte ili igranje sa decom kojoj to ne predstavlja problem kao njima do sada“, kaže Kler Kanal, menadžer za klinička istraživanja „Firefly“.

(mojahercegovina.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track