DREVNA MEDICINA: Lek iz doba faraona leči perikarditis

Kliničko istraživaje

DREVNA MEDICINA: Lek iz doba faraona leči perikarditis

Život -
Perikarditis, koga prate jaki bolovi u grudima, ponavljao se kod 42,5 odsto ispitanika koji nisu uzimali lekove i kod 21,6 odsto ispitanika koji su uzimali kolhicin

LONDON - Lek koji je korišćen za lečenje reume u vreme faraona efikasan je i u lečenju ponavljajućeg perikarditisa (upale područja oko srca), pokazalo je novo kliničko istraživanje.

Drevni lek kolhicin, koji se vekovima koristi kao protivupalni lek za akutni giht (metaboličko oboljenje koje nastaje kao posledica trajno visokog nivoa mokraćne kiseline u krvi i taloženja kristala mononatrijum-urata u zglobovima i drugim delovima organizma), ispitan je na 240 pacijenata obolelih od perikarditisa i utvrđeno je da je prepolovio broj ponovnih pojavljivanja simptoma u poređenju sa pacijentima koji nisu primali nikakav lijek.

Perikarditis, koga prate jaki bolovi u grudima, ponavljao se kod 42,5 odsto ispitanika koji nisu uzimali lekove i kod 21,6 odsto ispitanika koji su uzimali kolhicin.

Posle tri dana lečenja samo 19,2 odsto na kolhicinu imalo je i dalje simptome, za razliku od više od 44 odsto onih koji nisu bili na kolhicinu. Inače, kolhicin je smanjio potrebu za hospitalizacijom sa 10 na 1,7 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track