DEVOJKA SA VEŠTAČKOM VAGINOM: Srećna sam, vodim normalan život
Foto: Printskirn

Operacija joj promenila život

DEVOJKA SA VEŠTAČKOM VAGINOM: Srećna sam, vodim normalan život

Život -
Nisam mogla da verujem kada sam saznala da postoji neverovatna metoda koja može da se uradi u laboratoriji, rekla je Meksikanka.

Žena iz Meksika koja je učestvovala u pionirskom poduhvatu i kojoj su ugradili veštačku vaginu ispričala je kako joj je to promenilo život.

Neimenovani žena bila je jedna od četiri žene od 13 do 18 godina koji su učestvovale u studiji i imale su Majer-Rokitanski-Kuster-Hauser sindroma, odnosno MRKH sindroma, koji je njihove vagine činio nekompletnim. Žena sa MRKH sindromom najćešće imaju nerazvijenu matericu ili kompletnu vaginu, mada se to ne primećuje na spoljnjem delu polnog organa, pa se često sindrom ne dijagnostikuje sve do kasnih tinejdžerskih godinama. Sindrorm se javlja kod jedne od 4.500 žena, potvrdila je britanski Nacionalni institut za zdravlje.

"Nisam mogla da verujem kada sam saznala da postoji neverovatna metoda koja može da se uradi u laboratoriji", rekla je Meksikanka.

Naučni projekat sproveli su istraživači sa Univerziteta Vejk forest univerziteta u Vinston-Sejlemu i sa Univerziteta Metropoliten Autonomus u Meksiko Sitiju. Postupak je podruzumevao biopsiju ćelija pacijentkinja, koje su kasnije ugrađivane u biorazgradive "skele", a organi su zatim usađeni u pacijenta.

"Osećam se veoma srećno jer mogu da imam normalan život. Znam da sam jedan od prvih, ali je važno da i druge devojke koje imaju isti problem znaju za ovaj tretman i da mogu da imaju normalan život", rekla je ova Meksikanka.

http://www.youtube.com/watch?v=zK33shtjpp4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track