ISHRANOM PROTIV DEPRESIJE: Ovaj sendvić može da otera tugu

Naučno dokazano

ISHRANOM PROTIV DEPRESIJE: Ovaj sendvić može da otera tugu

Život -
Sreća se ponekad krije u malim zalogajima. Iako se često misli da nas brza hrana brzo usreći, ovaj put poen ide za zdrave sendviče

Ako na menije češće uvedete ribu, više ćete imati i osmeha na licu, kažu naučnici.

Jedan sendvič sa tunjevinom nedeljno, ima ogroman značaj za vaše mentalno zdravlje. Možete upotrebiti i drugu ribu i time zameniti brze obroke, ovom zdravijom varijantom.

Jedina mana je što je istraživanje pokazalo da se ovo odnosi samo na žene. Najmanje dvaput nedeljno riba na meniju, smanjuje rizik od depresije među 25 odsto žena.

Ipak, za muškarce ovo nema nikakvog zaštitnog efekta. Tokom pet godina istraživči su pratili navike i ishranu 1.600 muškaraca i žena od 26 do 36 godina.

Čak i žene koje nemaju zdrave navike, konzumiraju alkohol, cigarete, ne vežbaju itd, imaju manji rizik od depresije kada u ishranu uvedu makar jedan sendvič sa tunjevinom tokom nedelje.

I druga istraživanja su pokazala da su omega tri masne kiseline iz riblje ulja jako bitan faktor kada je reč o raspoloženju.Istraživači kažu da će nastaviti istraživanje na ovu temu kako bi utvrdili koji su sve faktori odlučujući.

(24sata.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track