Pogledajte koje piće je efikasno u borbi protiv karijesa

Istraživanje

Pogledajte koje piće je efikasno u borbi protiv karijesa

Život -
Nova studija je pokazala da je u laboratorijskim uslovima crveno vino bilo u stanju da zube oslobodi štetnih bakterija koje izazivaju brojna obolenja

Crveno vino moglo bi da utiče na zube na znatno korisniji način od prostog bojenja u plavo. Nova studija ukazuje na to da bi crveno vino moglo da bude efikasno u borbi protiv karijesa.

Nova studija je pokazala da je u laboratorijskim uslovima crveno vino bilo u stanju da zube oslobodi štetnih bakterija koje izazivaju brojna obolenja.

Španski istraživači su koristili "Pino Noar" za potrebe studije, kao i verziju vina bez alkohola, a takođe su uzeli i uzorke pljuvačke od pet dobrovoljaca kako bi uzgojili biofilmove sa bakterijama koje izazivaju zubna obolenja.

Oni su potom biofilmove umakali u različite tečnosti kako bi videli njihov efekat na bakterije. Nakon testiranja su otkrili da crveno vino, i alkoholna i bezalkoholna verzija, efikasno u eliminaciji bakterija.

Oni su takođe napomenuli da je etanol, koji se nalazi u vinu, poznat po svojim antimikrobakterijskim svojstivma, ali da je sličan efekat ostvarilo i bezalkoholno vino.

Međutim, ova studija nije zeleno svetlo za sve one koji sada imaju razlog da otvore flašu vina pošto je istraživanje sprovedeno u laboratorijskim uslovima.

I dok se čeka definitivna potvrda ovog istraživanja, postoje i neke druge namirnice koje su "dobre" za zube, posebno one koje stimulišu proizvodnju pljuvačke, koja može da neutrališe kiselinu.

Neki od dobrih izbora su sir, celer i kruške.

(novimagazin.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track