USPORITE: Svađe skraćuju život!

Zdravstvena psihologija

USPORITE: Svađe skraćuju život!

Život -
Konstantne svađe su bile povezane sa 2 do 3 puta većim rizikom za smrt. Ranija istraživanja su već povezala anksioznost s povećanjem rizika za bolesti srca i moždani udar

KOPENHAGEN - Česte svađe sa partnerom, prijateljima ili članovima porodice mogu povećati rizik za smrt u srednjoj životnoj dobi, objavili su danski naučnici. Stručnjaci ukazuju da je takav efekat svađa bio najuočljiviji kod muškaraca i nezaposlenih osoba.

Naučnici univerziteta u Kopenhagenu napominju da pri interpretaciji njihovih nalaza u obzir treba uzeti osobine pojedinca i sposobnost njihovog suočavanja sa stresom. Prema podacima prikupljenima od 9.875 žena i muškaraca starih od 36 do 52 godine, konstantne svađe su bile povezane sa 2 do 3 puta većim rizikom za smrt. Inače, ranija istraživanja su već povezala anksioznost s povećanjem rizika za bolesti srca i moždani udar.

Takođe, nalazi američkih naučnika Univerziteta Pitsburg sugerišu dao su svađe kod žena povezane s dugoročnim povišenjem krvnog pritiska. Stručni časopis "Zdravstvena psihologija" (Health Psychology) piše da veza svađa i povišenja krvnog pritiska nije uočena kod muškaraca.

Uz to, podaci prikupljeni od oko 1.500 ispitanika starih od 51 do 91 godine pokazuju da su svađe u najvećoj meri dizale krvni pritisak ženama srednje životne dobi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track