Bolno i neprijatno iskustvo na letovanju
Foto: Shutterstock

Infekcije uva kod dece

Bolno i neprijatno iskustvo na letovanju

Život -
ZAŠTITITE MALIŠANE Upale spoljašnjeg uva mogu biti veoma blage, da se i ne primete, ali i ozbiljne ako se zapaljenje proširi i izazove komplikacije

Tokom letnjeg perioda maloj deci prete razne infekcije, a upala uva nastala usled bakterijske, gljivične ili virusne infekcije za njih je jedno od najbolnijih i najneprijatnijih iskustava, koje celoj porodici može da zagorča letovanje. Deca se inficiraju zbog kupanja u nečistoj vodi, bilo u bazenima, rekama bilo u moru.Sagovornik Dr Kurira dr Nenad Arsović, direktor Klinike za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, kaže da upale spoljašnjeg uva mogu biti veoma blage, da se i ne primete, ali i ozbiljne, kada se zapaljenje proširi i izaziva teže komplikacije.- Upala je inflamatorni odgovor tkiva na infekciju bakterijama, gljivicama i virusima. Simptomi su bol, otok, crvenilo, povišena temperatura, a kod bakterijske infekcije moguća je gnojna sekrecija - objašnjava dr Arsović, otohirurg s dugogodišnjim iskustvom u mikrohirurgiji uva.Prema rečima našeg sagovornika, kad dobiju upalu, deca će se roditeljima uvek prvo požaliti na bol, i to u zavisnosti od mesta na kojem se upala javila.On dodaje da je za upalu spoljašnjeg uva karakterističan izrazit bol u predelu ušne školjke, naročito bol na dodir.- Kod jačih upala pacijent se žali na osećaj punoće u uhu i da slabije čuje. Koža kanala je crvena i vrlo često otečena, a dešava se i da se pojavi sekret. Za prvu pomoć moguće je uzeti analgetik, ali najbolje je da se dete odvede kod specijaliste ORL, koji će prvo utvrditi uzrok upale, a potom i odrediti odgovarajuću terapiju. Izazivači su uglavnom bakterije, ali u manjem procentu zapaljenja mogu biti izazvana i gljivicama. Razlikovanje izazivača upale važno je zbog specifičnog lečenja kod različitih prouzrokovača - naglašava sagovornik Dr Kurira i dodaje da, ukoliko se pri kliničkom pregledu ne može utvrditi uzrok, neophodno je uzimanje brisa iz uva, određivanje uzročnika i njegova osetljivost na određene lekove.- Kod manjih upala lečenje se može sprovesti stavljanjem odgovarajućih kapi (antibiotskih ili antimikotičnih), ali kod jakih upala potrebno je i da piju lekove - kaže dr Arsović.On ističe da je najvažnije da se upala otkrije na vreme.- Značajno je da se, ukoliko postoji, upala što pre dijagnostikuje i samim tim da se odmah počne lečenje kako bi se sprečilo njeno širenje na okolna tkiva i moguće komplikacije. S druge strane, pravovremeno i pravilno lečenje smanjuje dužinu lečenja - kaže naš sagovornik.

Sagovornik Dr Kurira dr Nenad Arsović
Sagovornik Dr Kurira dr Nenad Arsović

Za posebno osetljivu decuČEPIĆI SU SPAS!Dr Nenad Arsović kaže da posebnu pažnju treba da obrate roditelji čija su deca već imala upalu jer su osetljivija od mališana koja je nisu imala.- Osobe koje su i ranije imale upalu spoljašnjeg uva osetljivije su i lakše ponovo dobijaju upalu, zbog čega im se savetuje nošenje čepića za uši prilikom kupanja, ali i maksimalno izbegavanje kupanja u vodi koja nije čista - kaže naš sagovornik.

ČinjeniceSIMPTOMI ZAPALJENJA SPOLJAŠNJEG SLUŠNOG KANALA (OTITIS EKSTERNA)- svrab i bolovi u uhu- crvenilo- povišena temperatura- sekret neugodnog mirisa (prilikom bakterijske infekcije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja