12 namirnica koje ublažavaju simptome PMS-a

Saznajte

12 namirnica koje ublažavaju simptome PMS-a

Život -
Postoji mnogo namirnica koje mogu uspešno neutralisati ili bar ublažiti neprijatne simptome koje prate menstrulani ciklus...Mi vam donosimo 12

Predmenstrualni sindrom prate nelagodne pojave poput glavobolja, lošeg raspoloženja bolova u stomaku, nesanice, nadutosti... Međutim, postoji mnogo namirnica koje mogu uspešno neutralisati ili bar ublažiti ove tegobe, piše ELLE.rs

Brokoli, prokelj i aričokaHrana bogata vlaknima može ublažiti nadutost. Visok procenat vode koji sadrže brokoli, prokelj i artičoka mogu olakšati varenje i otkloniti nadutost. Izbegavajte slanu hranu i onu koja sadrži dosta natrijuma.

Zrna pšenice, kinoa i kokicePopravite raspoloženje u danima PMS-a složenim ugljenim hidratima koji će podstaći proizvodnju serotonina, poznatog i kao "hormon sreće". Ove namirnice takođe obezbeđuju i dodatnu energiju i čine vas sitim duže vreme.

BananeNesanica je česta pojava u vreme PMS-a. Zato ne zaboravite da u tim danima češće posegnete za bananama. Naime, ove ukusne voćke sadrže melatonin, hormon koji obezbeđuje spokojan san.

Kelj, spanać i kineski kupusPojavu akni nastalih usled pojačanog rada hormona možete sprečiti ako ishranu obogatite namirnicama koje sadrže dosta vitamina A, kao što je zeleno povrće. Ovaj vitamin sprečava isušivanje kože, pojavu akni i blokira negativan uticaj UV zračenja.

Seme bundeveUkoliko vas u vreme PMS-a muče glavobolje, povećajte unos magnezijuma. Odlična grickalica za ove dane svakako je seme bundeve. Poznato je da ukusne semenke mogu da opuste krvne sudove i ublaže glavobolju.

JajaPovećan apetit nije retka pojava u vreme PMS-a. Zato krenite u obračun sa napadima gladi na vreme. Najbolje što možete da uradite je da dan započnete hranljivim doručkom bogatim proteinima i zdravim mastima. Pripremite ukusan omlet koji će vas zasititi i dati energiju. Predlažemo omlet od jednog celog jajeta, još dva belanceta i malo sira i ćuretinom.

(ELLE.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track