PROTIV TUGE I NEVOLJE: Namirnice koje će vas usrećiti

Antidepresivi

PROTIV TUGE I NEVOLJE: Namirnice koje će vas usrećiti

Život -
Ako se osećate tužno, ako vas obuzimaju crne misli, ili ste nevoljni za bilo šta, probajte da se oraspoložite nekom od ovih namirnica

Neke namirnice su same po sebi zdrave, a plus je to što deluju i kao antidepresivi. Ako se osećate tužno, ako vas obuzimaju crne misli, ili ste nevoljni za bilo šta, probajte da se oraspoložite nekom od ovih namirnica.

BLITVA

Blitva sarži mnogo magnezijuma, a on je veoma bitan deo biohemijskih reakcija koje povećavaju nivo energije u ljudskom telu. Jedna studija iz 2010. otkrila je da ljudi koji se osećaju depresivno imaju niži nivo magnezijuma.

DAGNJE

Dagnje sadrže umerenu količinu selena, vitamina B12, proteina, joda i cinka, a malo masti i kalorija. Jod pomaže dobrom radu tiroidne žlezde i tako pomaže u regulisanju raspoloženja i težine. Selen i cink su takođe dobri za tiroidnu žlezdu. Vitamin B12 jača moždane ćelije, što vam pomaže da se koncentrišete. Crna čokolada čak može da spreči i pojavu dijabetesa, tipa 2Crna čokolada čak može da spreči i pojavu dijabetesa, tipa 2.

CRNA ČOKOLADA

Crna čokolada je najzdravija od svih vrsta čokolade. Ona poboljšava protok krvi u mozgu i tako obezbeđuje brzo podizanje rapsoloženja i koncentracije. Ovo će vam pomoći da se osećate energičnije. Ipak, ne preterujte. Potrebno vam je samo oko 50 grama crne čokolade dnevno.

GRČKI JOGURT

Grčki jogurt je bogat kalcijumom i mnogim drugim hranljivim materijama. Kada ga jedete, mozak oslobađa hormone koji izazivaju sreću.

ŠPARGLA

Špargla sadrži visok nivo triptofana i folne kiseline. Prema nekim novim istraživanjima, nizak nivo folne kiseline povezuje se sa depresijom. Triptofan je takođe potreban mozgu da bi proizveo serotonin, jedan od neurotransmitera koju utiču na raspoloženje.

MED

JAJA

Jaja sadrže dosta vitamina B, cink, omega 3 masne kiseline, jod i proteine. Ne samo da se osećate puni energije kada ih jedete, nego ste i dugo siti posle njih. Jedna francuska studija iz 2009. otkrila je da su oni koji su doručkovali jaja smršali mnogo više od onih koji su za doručak jeli đevrek.

(Žena.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track