Ne činite greške koje skupo koštaju vaše zube
Foto: Thinkstock

Saveti stručnjaka

Ne činite greške koje skupo koštaju vaše zube

Život -

Higijena zuba izuzetno je važna kako bi se sačuvalo ne samo njihovo zdravlje već i dobro stanje čitavog organizma. Zato je veoma važno izbeći neke od najčešćih grešaka koje ljudi svakodnevno prave u održavanju oralne higijene.Bez tvrdih vlakana na četkici za zubePostoji nekoliko vrsta vlakana na četkicama za zube, a to su tvrda, srednja, mekana i veoma mekana. Tvrda i srednje tvrda ne bi uopšte trebalo koristiti jer se na taj način oštećuju desni i povlače nagore, što može imati velike posledice. S druge strane, meka vlakna oblikuju se prema zubima i delotvorno uklanjaju nečistoću.Četkicu menjati barem na tri mesecaStara četkica za zube može ima negativan uticaj na zube, baš kao i ona s tvrdim vlaknima. Zato je neophodno menjati je barem na tri meseca, a ukoliko njena vlakna promene oblik ili počnu da ispadaju i pre toga, odmah kupite drugu.

Odbacite paste za izbeljivanjeUmesto paste za izbeljivanje zuba, stručnjaci savetuju da je bolje koristiti kvalitetnu pastu za zube koja nema sastojak za beljenje. Osim toga, treba paziti i na količinu paste koja se nanosi na četkicu. Optimalna količina je ona koja prekriva pola površine vlakana.

Ne zaboravljajte jezikNa jeziku se nalazi mnogo bakterija, što pre svega može biti uzrok lošeg zadaha, ali i propadanja zuba. Kao što se peru zubi, isto tako važno je prati i jezik, ali pokretima dole-gore.Koristite konac za zube

Prema rečima stručnjaka, konac za zube odradi skoro pola posla u održavanju čistoće zuba. Čišćenje na ovaj način pre ili posle pranja četkicom je u redu, međutim, bolje ga je koristiti pre toga jer tada fluorid iz paste ima veće šanse da dospe i između zuba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track