Najnovije vesti

SMANJITE STRES: Ukradite od Japanaca ovaj mali trik i potpuno izmenite svoj dan
Foto: Thinkstock

Učinite nešto lepo za sebe

SMANJITE STRES: Ukradite od Japanaca ovaj mali trik i potpuno izmenite svoj dan

Zdravlje
Japanski istraživači otkrili su da napuštanje sveta civilizacije na nekolio sati može biti najzdravija stvar koju ćete toga dana učiniti

Vaša prosečna šetnja parkom može da vas relaksira u nekoj meri ali Širin Joku metod, razvijen u Japanu osamdesetih godina zahteva od vas da se spojite sa prirodom u pet seansi.

U šetnju se najčešće upuštate u tišini i to bez korišćenja mobilnog telefona.

"Ohrabrujem šetače da otpočnu sa dubokim disanjem i da se fokusiraju na ono na šta ih sopstveni osećaj podstiče, poput teksture brezinog drveta, mirisa poljskog cveća ili borovih šišarki", objašnjava Mark Elison, koji već tri godine daje časove Širin-joku na jednom koledžu u severnoj Karolini.

Kombinacijom svesti i provođenja vremena u prirodi dve aktivnosti koje imaju okrepljujuća svojstva - šinin-joku mogu dati značajne zdravstvene prednosti: studija sprovedena u 24 šume u Japanu otkrila je da ljudi kada prošetaju šumovitim područjem, nivo hormona stresa - kortizola opadne za skoro 16 odsto više nego kada šetaju u urbanoj sredini.

I efekti su očigledni: Krvni pritisak se za 15 minuta poboljša, a jedna od najvećih prednosti je udisanje čistog i svežeg vazduha. Prema jednoj studiji kada žena šeta dva do četiri sata šumom u dva uzastopna dana može za 40 odsto da poboljša aktivnost u borbi protiv raka belih krvnih zrnaca.

(24sata.rs)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...