Najnovije vesti

DOSADNE NAPASTI: Zašto nas muve stalno napadaju
Foto: Rojters

Žele da polože jaja

DOSADNE NAPASTI: Zašto nas muve stalno napadaju

Zdravlje
00:00h
One pokušavaju da dođu do mineralnih soli, posebno natrijuma, prisutnih na našoj koži i u našem znoju, pa i u našim suzama, rekao je doktor Prirodnjačkog muzeja u Parizu

Bilo da smo na suncu ili u hladu, muve nam nikada ne daju mira i stalno sleću na nas.

Francuski sajt Atlantico pitao je stručnjaka zašto se muve sistematski lepe za ljude. "To nije baš tako sistematski. Pojedine muve će samo obletati oko nas. One pokušavaju da dođu do mineralnih soli, posebno natrijuma, prisutnih na našoj koži i u našem znoju, pa i u našim suzama. Pojedine muve privlače urin i izmet, koji, takođe, sadrže mineralne soli", objasnio je Emanuel Delfos sa Prirodnjačkog muzeja u Parizu.

Drugi motiv im je polaganje jaja: muve sleću na ljude da bi položile jaja u njihovom ranama.

Na pitanje da li pojedini sastojci u ljudskoj krvi privlače muve, francuski naučnik odgovara da krv nije odlučujući element.

"Pojedinim muvama se može dopasti neka krv, ali ne postoji "idealna krv" za muve s obzirom da je svaki čovek poseban, pa tako i njegova krv. Više je ovde reč o mirisima i toploti. Mirisi su ključni faktor. Znamo, na primer, da posebno trudne žene privlače muve. To je posledica hormona koji imaju "atraktivan" miris. To je slučaj i sa osobama koje koriste parfeme: pojedini mirisi privlače ove insekte koji se posebno razmnožavaju u toplim i vlažnim sredinama", napomenuo je Delfos.

Upitan da li nedostatak higijene predstavlja faktor privlačnosti, on je odgovorio da to može da bude slučaj jer prljavština proizvodi prodorne mirise.

Kada se više znojimo, ako nam je odeća zaprljana, a mirisi su pojačani telesnom toplotom, muve postaju još agresivnije.

Poznato je, takođe, da muve posebno privlači i gnjilo voće. To je naročito slučaj sa bananama. Privlače ih i stajsko đubrivo, izmet i leševi u stanju raspadanja, ali suprotno uvreženom mišljenju, ako vam muve dođu u goste to ne znači da vam je kuća prljava, već jednostavno zato što su vam prozor ili vrata ostali otvoreni.

"Ne ponašaju se ovako samo muve, već i neki drugi insekti", istakao je Delfos. Komarce privlače toplota, boje i mirisi, a leptire boje, različite u zavisnosti od vrste, ali svakako plava.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...