Da li žene zbog ovoga imaju PMS?

Istraživanje

Da li žene zbog ovoga imaju PMS?

Život -
Simptomi predmenstrualnog sindroma potresno su poznati mnogim ženama, međutim, zašto žene pate od PMS-a na prvom mestu i dalje je misterija

Jedan istraživač misli da ima moguće objašnjenje i u svom radu tvrdi da se PMS pojavio kod žena kako bi pomogao da se razdvoje parovi koji nisu u stanju da stvore potomstvo – tako povećavajući šanse kod žena da imaju decu sa drugim partnerom.

"PMS je prosto i prirodno ponašanje koje se pojavilo kao posledica naše evolutivna prošlosti“, izjavio je Majkl Gilings, profesor molekularne evolucije sa Mekveri univerziteta u Australiji.

Zašto bi PMS razdvojio neplodne veze?

Sudeći po Gilingsovoj hipotezi, „animozitet koji bi se ispoljavao tokmo PMS-a bio bi uperen prema muškarcu, tako slabeći i na kraju uništavajući vezu i u tom tenutku bi muškarac i žena bili slobodni da pronađu novog para.

Gilings je svoju teoriju bazirao na nekoliko faktora, uključujući i viosku heritabilnost PMS-a (karakteristika koja se pripisuje nasleđenim razlikama među članovima populacije. Heritabilnost se procenjuje pomoću matematičkih modela u kojima se uzima u obzir korelacija intenziteta neke osobine među jedinkama različitog stepena srodstva, koji su odrasli u istoj i u različitim društvenim sredinama) i bihejvioralne studije koje su uključivale sindrome PMS-a.

Međutim, nisu svi spremni da poveruju u ovu hipotezu.

"Veoma je teško dati stav u vezi sa prošlošću iz naše današnje pozicije. Ovo je intrigantna teorija, ali je ipak daleko od toga da je 100 odsto tačna ili proverena“, izjavila je Olivija Hadson sa Univerziteta u Londonu.

Sudeći po podacima Mejo klinike, PMS pogađa tri od četiri žene sa menstruacijom, izazivajući simptome koji se kreću od depresije i promena raspoloženja pa sve do specifičnih potreba za hranom i razdražljivosti.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track