Nada Macura: Ledeni izazov može da bude fatalan!

Samo sportisti mogu da podnesu

Nada Macura: Ledeni izazov može da bude fatalan!

Život -
Portparolka Hitne pomoći, Nada Macura kaže da se iznenadnim polivanjem hladnom vodom krvni sudovi skupljaju što dovodi do trenutnog grčenja (spazma) mišića i stresa

Ledenom izazovu nije odolela nijedna svetska poznata ličnost, pa ni političari i uticajni ljudi! Međutim, niko se nije zapitao koliko tragičan ishod po organizam može da ima bujica ledene vode i da li je ova 'igrica' opasna po zdravlje učesnika.

Portparolka Hitne pomoći, Nada Macura kaže da se iznenadnim polivanjem hladnom vodom krvni sudovi skupljaju što dovodi do trenutnog grčenja (spazma) mišića i stresa.

"Jedino sportisti koji su već utrenirani i stalno vežbaju, mogu da podnesu takve iznenadne promene na njihov zdrav organizam", objasnila je poparolka Hitne pomoći.

Osobe sa slabom cirkulacijom i srčanim problemima trebalo bi da izbegnu šokantni uticaj na organizam prilikom polivanja ledenom vodom. Bolesnicima sa slabim kardiovaslukarnim i cerebovaskularnim sistemom nije preporučljivo polivanje hladnom vodom. Takođe, ljudi koji su psihički neuravnoteženi na hladnu vodu deluju napadno, a ponekad i agresivno – otkrila je Nada Macura, skrtećući pažnju na to da bi pre prihvatanja ovog izazova trebalo promisliti da li osoba ima neki problem, kako ishod ne bi bio fatalan."Najblaže posledice koje mogu da se dese jeste glavobolja i prehlada", zaključila je Macura, i zapitala se da li vam baš sada, poslednjih dana leta treba temperatura, kašalj i problemi sa sinusima.

"Ledeni izazov" je smišljen kako bi se skrenula pažnja na obolele od amiotrofične lateralne skleroze (ALS). To je neurološko oboljenje koje uzrokuje atrofiju i grčenje mišića što je približnom stanju kada vas neko polije ledenom vodom.

http://www.youtube.com/watch?v=AdEBxrnHc5c
http://www.youtube.com/watch?v=SDLfHMVUwGQ

(Dnevno)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja