Jasmina Lapčević Pešić: Razgovor o seksu ne treba da bude bauk!
Foto: Thinkstock

Reproduktivno zdravlje mladih

Jasmina Lapčević Pešić: Razgovor o seksu ne treba da bude bauk!

Život -
Neželjena trudnoća i polno prenosive bolesti posledice su ranog stupanja u seksualne odnose, ali i nedovoljne edukacije mladih o tom veoma važnom segmentu života, zbog čega u Srbiji samo trećina koristi zaštitu

Seksualnost mladih ne bi trebalo da bude ni zabranjivana ni nametana, već prihvaćena kao prirodan deo svakog ljudskog bića, naglašava dr Jasmina Lapčević Pešić, ginekolog u KBC Zemun, dodajući da se najčešća pitanja koja u ginekološkoj ordinaciji postavljaju mladi tiču seksualno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće.- Barijerna sredstva kontracepcije ili prezervativi, kao i obrazovanje najbolja su zaštita od polno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće. Obrazovanje se ne postiže ni putem medija ni apela, već mora biti sistematsko i kontinuirano organizovano od osnovne do srednje škole. Tome mogu da doprinesu i porodica i vršnjački edukatori. Porodica otvorenim pristupom, a vršnjački edukatori svojim, mladima bliskim, razumljivim stavom - kaže dr Lapčević Pešić i ističe da je netačno da se kontracepcijom podstiče bela kuga.- Tako čuvamo zdravlje žene za period kada odluči da postane roditelj. Finska je dokazala da najviša stopa korišćenja kontracepcije može rezultovati najvišom stopom plodnosti. Prema statističkim podacima, adolescenti u Srbiji kasnije stupaju u seksualne odnose nego oni u Americi i Evropi, ali mnogo manje su obavešteni, pa tek trećina koristi kontracepciju. Posledica toga je da godišnje oko 3.000 devojaka između 15. i 19. godine abortira - naglašava dr Lapčević Pešić.

Dr Jasmina Lapčević Pešić (Foto: Nemanja Pančić)
Dr Jasmina Lapčević Pešić (Foto: Nemanja Pančić)

Prema njenim rečima, u Srbiji do 20. godine sa seksualnom aktivnošću počne svaka peta devojčica i svaki treći dečak, a ono što nas razlikuje od zemalja u regionu je veća polna izjednačenost u seksualnim aktivnostima.- Poražavajući je podatak da u proseku u svakom četvrtom razredu srednje škole u jednoj kalendarskoj godini jedna devojčica doživi iskustvo neželjene trudnoće i abortira - navodi sagovornica Dr Kurira i dodaje da su polno prenosive bolesti druga najčešća posledica ranog stupanja u seksualne odnose i neprosvećenosti, a najučestalije su one izazvane humanim papiloma virusom i hlamidijom.- HPV je izazivač široke patologije - od virusnih bradavica do teških oboljenja grlića materice, uključujući malignitete. Hlamidija, koja se najčešće ne manifestuje burno i upozoravajuće, uzrok je teške ginekološke patologije, čak i steriliteta, a izaziva i vanmaterične trudnoće i učestale spontane pobačaje. Rizično seksualno ponašanje, s ranim stupanjem u nezaštićene odnose, čestim menjanjem partnera i konzumiranjem cigareta, gotovo je idealan recept za dobijanje ovih infekcija - ističe dr Lapčević Pešić.

ČinjenicePILULE ZA DAN POSLE SE NE PREPORUČUJU- Kod mladih su veoma popularne pilule za hitnu kontracepciju, za slučaj da dođe do nezaštićenog odnosa. Uzimaju se u roku od 72 sata od nezaštićenog odnosa, a mogu da spreče trudnoću i na taj način pomognu da se izbegne abortus. Međutim, nije preporučljivo da se uzimaju.- Redovne posete ginekologu, najmanje jednom godišnje, mogu obezbediti otkrivanje bolesti u ranim i potpuno izlečivim stadijumima.- Kombinacija oralnih kontraceptiva (antibebi pilula) kao najefikasnije metode kontracepcije i kondoma kao mere zaštite od polno prenosivih infekcija idealna je mera zaštite.- I bezbedan abortus, koji sprovodi ginekolog u zdravstvenoj ustanovi, može za posledicu imati zdravstvene komplikacije, iako u većini slučajeva do toga ne dolazi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track