MOGUĆE JE SPREČITI RAZVOJ TUMORA KOD DECE? Veliko otkriće u lečenju karcinoma kod najmlađih!
Foto: Thinkstock

Revolucionarno

MOGUĆE JE SPREČITI RAZVOJ TUMORA KOD DECE? Veliko otkriće u lečenju karcinoma kod najmlađih!

Život -
Tim pod vođstvom dr. Frederika Karona, glavnog autora studije otkrio je da protein sonic hedgehog izaziva štetu na DNK, a što uzrokuje razvoj raka

Naučni tim sa Istraživačkog instituta u Montrealu otkrio je mehanizam koji podstiče na progresiju meduloblastoma, najčešće dijagnosticirane vrste tumora mozga kod dece.Tim pod vođstvom dr. Frederika Karona, glavnog autora studije otkrio je da protein "sonic hedgehog" izaziva štetu na DNK, a što uzrokuje razvoj raka.

Ovo važno otkriće će biti objavljeno 13. oktobra u naučnom časopisu "Developmental Cell"."Sonic hedgehog" pripada grupi proteina koji ćeliji daju informaciju potrebnu za pravilan razvoj embriona. Takođe, igra značajnu ulogu u u tumorogenezi, procesu transformacije normalnih ćelija u kancerogne."Naš tim je proučavao protein "boc", receptor koji se nalazi na površini ćelije i koji prepoznaje "sonic hedgehog" protein", objašnjava Lukas Tamajago-Orego, stručnjak iz tima koji je vršio istraživanje.

"Već smo ranije dokazali da je "boc" bitan za razvoj cerebeluma, dela mozga gde se pojavljuje meduloblastom, tako da smo odlučili detaljnije istražiti procese u tom području'."Ovom smo studijom dokazali da je prisustvo proteina "boc" neophodno da "sonic hedgehog" stvori oštećenje na DNK. Zapravo, "boc" protein uzrokuje mutacije DNK u tumorskim ćelijama, koje vode do progresije predkarcinomskim lezija do uznapredovalog oblika meduloblastoma", kaže dr. Čaron, direktor molekularne biologije istraživačkog odeljenja IRCM."Naša studija pokazala je da u slučajevima kada je "boc" neaktivan, broj karcinoma bude smanjen za 66 odsto", navodi Frederic Mille, koautor studije.

"Neaktivni "boc", dakle, smanjuje razvoj ranog oblika meduloblastoma u uznapredovali tumor".Meduloblastom je među vodećim uzorcima smrti dece koja su povezana s karcinommima. Trenutni načini lečenja uključuju operaciju, kao i radijaciju i hemoterapiju. Iako većina dece preživi ove tretmane, radijacija naravno ima ozbiljne posledice: nakon tretnama ostaju oštećenja na moždanim ćelijama."Kao posledica takvog lečenja mnoga deca imaju ozbiljne nuspojave među kojima mogu da budu i smanjena kognitivna sposobnost, kao i druga oštećenja", kaže dr. Čaron."Ali, naši rezultati indiciraju da protein "boc" možemo da iskoristimo u novom terapeutskom pristupu koji bi zaustavio rast i progresiju meduloblastoma, i koji bi umanjio propratne efekte postojećih oblika lečenja karcinoma".

Jutarnji.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track