KINA PRONAŠLA LEK PROTIV EBOLE: Vakcine već poslate u Afriku!
Foto: Rojters

Bolest odnela 4.000 života

KINA PRONAŠLA LEK PROTIV EBOLE: Vakcine već poslate u Afriku!

Život -
Sihuan farmaceutska grupa poslala je u Afriku nekoliko hiljada doza leka JK-05, rekao je glavni operativni direktor kompanije Jia Žongđin, dodajući da bi mogli da pošalju još doza

Kineski proizvođač lekova "Sihuan" poslao je eksperimentalni lek za ebolu u Afriku za kineske humanitarne radnike i planira da tamo sprovede klinička testiranja za borbu protiv smrtonosne bolesti, izjavili su predstavnici kompanije.

"Sihuan farmaceutska grupa" isporučio je nekoliko hiljada doza leka JK-05 u region, rekao je glavni operativni direktor kompanije Jia Žongđin, dodajući da bi mogli da pošalju još doza u zapadnu Afriku.

Epidemija ebole u zapadnoj Africi do sada je usmrtila više od 4.000 ljudi.

Vlade i farmaceutske kompanije utrkuju se da pronađe lek protiv ove opake bolesti, koji se proširio koliko Sjedinjenim Državama i Evropi. I Američki predsednik Barak Obama obećao je da će se njegova vlada "agresivniji" boriti protiv ove bolesti.

"Humanitarci su već dobili lek, a ako se pokaže da da pomaže, može da se koristi lek", dodao je Huo Caikia, pomoćnik generalnog direktora kompanije Sihuan

"Sihuan", koji je u delimičnom vlasništvu američke investicione banke "Morgan Stenli", nada se da će lek biti odobren za civilnu upotrebu u Kini. Lek je za sada odobren samo za vojsku, isključivo u vanrednim situacijama. Razvili su ga naučnici kineske vojske.

Kina je poslala stotine humanitarnih radnika u Afriku da pomognu u borbi protiv epidemije ebole i više od 35 miliona dolara u vidu medicinske pomoći u najgore pogođenim zemljama.

Lek JK-05 nije korišćena na ljudima, iako Sihuan kaže da je efikasna tokom testiranja životinja na miševima.

Eventualni uspeh eksperimentalnog leka protiv ebole značio bi vetar u leđa svetskom ugledu kineske farmaceutske industrije, i spasavanju brojnih obolelih od ove opake bolesti.

Rojters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track