ŽENE, OBRATITE PAŽNJU: Kako razlikovati simptome trudnoće i PMS?

Kad hormoni podivljaju

ŽENE, OBRATITE PAŽNJU: Kako razlikovati simptome trudnoće i PMS?

Život -
Hormoni u oba slučaja izazivaju promene u telu, ali kako ih razlikovati

Simptome poput pojačanog apetita, osetljivih grudi i razdražljivosti najčešće povezujemo sa PMS-om, ali vrlo slični simptomi se pojavljuju i tokom rane trudnoće. Hormoni u oba slučaja izazivaju promene u telu, ali kako ih razlikovati?

Implantacijsko krvarenje

Jedan od prvih znakova trudnoće koji se često može zameniti menstruacijom je implantacijsko krvarenje, piše Cosmopolitan.rs

Pojavljuje se od 6 do 12 dana od začeća, kada se embrion nastanjuje u zid materice materice i izaziva lagano krvarenje ispraćeno grčevima. S obzirom da svi simptomi ukazuju na menstruaciju, treba obratiti pažnju na količinu krvarenja koja je u ovom slučaju znatno manja.

Osetljivost grudiIako su osetljive, grudi spadaju u najčešći simptom PMS-a, ali one su i prvi od simptoma trudnoće, kada u tom slučaju grudi postaju otečene, a auerole tamnije. Osim toga osetljivost grudi kod rane trudnoće ne prestaje nakon nekoliko dana, već postaje sve učestalije.

Neuobičajen umor

Iscrpljenost tokom uobičajenih aktivnost, pojačana potreba za odmorom i učestali umor su neki od prvih znakova trudnoće. Oni se najčešće javljaju u prvom tromesečju kada se telo navikava na nove promene.

Čest odlazak do toaleta

Učestalo mokrenje koje nije ispraćeno grčevima i bolovima, kako to obično bude kada se radi PMS-u jedan je od simptoma trudnoće. To se događa zbog širenja materice, koja pritiska bešiku. Tokom trudnoće telo prirodno proizvodi više tečnosti, tačnije javlja se potreba za tečnošću jer je žeđ pojačana.

Mučnina i preosetljivost na mirise

Pojačana potreba za određenim ukusima, slanim ili slatkim, dobro je poznat simptom PMS-a, kao i osećaj teškog želudca. Ali on nije jednak osećaju mučnine koje prati povraćanje, naime takve nuspojave javljaju se ujutru i uveče, a dobro su poznate kao simptomi trudnoće.

Blaga vrtoglavica

Nagle vrtoglavice i osećaj slabosti kod PMS-a se najčešće javljaju kao posledice velikih bolova koji nestaju kada se ciklus završi. Ali ukoliko se takvi simptomi nastave duži period, a menstruacija je izostala, to ukazuje na trudnoću. Naime slabost uzrokuje širenje materice koja stvara pritisak u arterijama nogu i pad krvnog pritiska.

Povišena temperatura

Povišena temperatura tela i česti naleti vrućine su najčešći simptomi rane trudnoće. Česta vrućina najčešće je ispraćena znojenjem i osećajem nelagodnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track