Najnovije vesti

MLADI PRONALAZAČ PATENTIRAO IZUM ZA RAZBIJANJE TROMBA: Stefan Velja doneo medalju iz Brisela!
Foto: Printskrin

Novosadski genije pobedio na svetskom salonu pronalazaka

MLADI PRONALAZAČ PATENTIRAO IZUM ZA RAZBIJANJE TROMBA: Stefan Velja doneo medalju iz Brisela!

Zdravlje
Ideju za „tromb gard“ Stefan je dobio kada su njegovom ocu Jovanu otkrivena dva tromba u nozi. Roditelji su platili kotizaciju za njegov rad u visini od 7.600 evra, ali za Stefanov put nije bilo novaca…

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Lovesensa Humanost, ljubav prema nauci i želja da pomogne svom ocu, postakli su mladog naučnika da osmisli patent koji kada se ubaci u krvni sud, razbija tromb i na taj način sprečava fatalne posledice...

Stefan Velja, maturant novosadske gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj", postao je vlasnik zlatne medalje za izum „tromb gard", kojim se takmičio na festivalu pronalazača „Eureka", od 13. do 15. novembra 2014. godine u Briselu.

Njegov patent za razbijanje tromba u organizmu, prezentovan na Svetskom salonu pronalazaka, istraživanja i novih tehnologija, pobedio je u žestokoj konkurenciji više od 40 inovatora u oblasti zaštite zdravlja.

Još pomalo zbunjen i iznenađen činjenicom da je sada osvajač glavne nagrade, simpatični Velja  stidljivo otkriva da, ipak, nije imao preterano velika očekivanja i da ga je vest iz Brisela silno obradovala.

- Najsrećniji bih bio kada bi ovaj patent počeo da se primenjuje u lečenju pacijenata sa kardiovaskularnim problemima i time bude spaseno mnogo života - kaže Velja, dodajući da je na ideji „tromb garda" radio šest meseci.

- Uveren sam da u Srbiji ima puno dobrih stručnjaka, koji bi mogli da rade na njegovom usavršavanju.

Objašnjavajući princip rada svog izuma, registrovanog u nacionalnom Zavodu za zaštitu intelektualne svojine, mladi Novosađanin predočava da je zadatak „tromb garda", kada se ubaci u krvni sud, da zaustavi i razbije tromb i spreči fatalne posledice. Veljin pronalazak je veličine stenta, ima električni čip, a sama osnova je od plastike, dok je mreža od legure nitanola.

Na ideju da se upusti u pronalazačku avanturu, maturant specijalnog matematičkog smera čuvene Jovine gimnazije, kako kaže došao kada su njegovom ocu Jovanu otkrivena dva tromba u nozi. U glavi mu se vrzmalo nekoliko ideja, ali se odlučio za ovu, pobedničku.

- Razgovarao sam sa nekoliko kardiologa i oni su mi objasnili neke korisne stvari iz medicine - priča naš sagovornik. - Mnogo su mi pomogli i drugari iz razreda i prijatelji, kojima sam pričao o svojim idejama da načinim patent, i sve njihove sugestije i mišljenja sam veoma uvažavao. To mi je, kao i podrška porodice, puno značilo.

Bez prevelikih očekivanja, ali sa potajnom nadom da će „tromb gard" privući pažnju, mladi Novosađanin je u Brisel poslao svoj genijalni rad, zajedno sa plakatom, koji je dizajnirala mama Tanja. Platili su kotizaciju 7.600 evra za festival, ali za odlazak na svetsku smotru pronalazača nisu imali novca.

Kada je prošle subote zazvonio telefon u stanu Veljinih, a predstavnik „Eureke" za Balkan saopštio da je Stefan upravo dobio prvu nagradu, njegova mama nije mogla da poveruje. Stefanu, koji je bio u školi, odmah je poslala SMS poruku na koju je odgovorio sa tri upitnika.

Mladi pronalazač osim Zlatne medalje u Briselu, dobio je i Orden prvog reda Kraljevine Belgije i zvanje viteza, i zasad je najmlađi vlasnik tog priznanja.

Novosadskom maturantu je nagradu dodelilo i rumunsko Ministarstvo za razvoj i inovacije, kao i moskovski Institut za inovacije.

U šestočlanoj ekipi Srbije na juniorskoj naučnoj olimpijadi u Južnoafričkoj Republici pre tri godine bio je i Stefan Velja, tada učenik prvog razreda, a sa velikog takmičenja se vratio sa bronzanom medaljom.

http://www.youtube.com/watch?v=9rcl77ui-fI

Izvor: Novosti

SA SAJTA LOVESENSA PROČITAJTE  JOŠBeogradski dog guru Dejan Miletić u akciji "Napušteni brinu o napuštenima"Zov prirode budi duboku emotivnu energiju: ljubav je peti element stvaranjaKreativnost: energija koja dolazi iz dubine bićaSrpska naučnica napravila softver za brzo otkrivanje mesta primarnog karcinomaSreća stanuje u čistoj ljubavi oslobođenoj ega

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...